JennyRostain Naisen suusta

Malja vapaalle alkoholipolitiikalle ja poliittiselle vastuuttomuudelle

Meitä on kaikkiaan noin puoli miljoonaa. Me kaikki haluamme elää ja saada uuden mahdollisuuden. Osa meistä saa ja jaksaa, selviää huomiseen, ehkä seuraavaan vuoteen – elossa. Toiset meistä eivät pysty. Väsymys painaa ja elämä; se taakka, jonka olemme saaneet kantaaksemme – on liian raskas. Emme pääse ajoissa hoitoon, vaikka kuinka haluaisimme; meidät jätetään koteihimme odottamaan apua, yksin. Ja pian saattaa olla jo liian myöhäistä.

Alkoholismi on tappava sairaus. Ilman hoitoa, tukiverkostoa ja toimivaa terapiaa alkoholismi voi tappaa.

Minä menetin juuri ystäväni viinalle.  Tuo ystävä oli äiti, isoäiti, nainen, kaunis sielu, joka oli mennyt rikki elämän raadollisuudesta.

Jokainen meistä tekee valintansa elämässä. Me kaikki vastaamme omista teoistamme, mutta ilman tukea ja ohjausta kukaan ei voi tehdä oikeita päätöksiä ja ilman tukiverkkoa kukaan ei pelastu hukkumiselta. Ihmiset tarvitsevat järjestelmän, joka pitää heidät pinnalla. Järjestelmän joka ei aseta talouskasvua kansalaisten hyvinvoinnin edelle.

 

Yksikin kuolema viinan vuoksi on turha ja maksaa meille paljon. Niin kauan kuin valtio kerää veroa viinan myynnistä, eikä halua samalla järjestää helppoa hoitoon pääsyä ilman jonotusaikoja tasa-arvoisesti kaikille, eikä aja vahvaa haitoista valistavaa alkoholipolitiikkaa – vaan keskittyy Alkon myynnin kasvattamiseen ja kilpailusta itkemiseen – niin kauan alkoholikuolemat ja alkoholismin haitat tulevat vain jatkamaan sitkeästi osana puolen miljoonan ihmisen arkea – osana heidän läheistensä elämää ja lastemme tulevaisuutta. 

 

Kun puhutaan alkoholipolitiikasta ja sen myynnin vapauttamisesta – ei tule koskaan enää unohtaa puhua samalla - samassa lauseessa - valistavasta ja ehkäisevästä päihdetyöstä. Sillä vaikka kuinka kaunis nousuhumala, myynnin vapaus, eurooppalainen juopumiskulttuuri ja hyvä samppanja onkaan – on alkoholi edelleen 1. Luokan syöpää aiheuttava aine, joka tuhoaa elämiä, perheitä, lapsuuksia, tulevaisuuksia ja saattaa maassamme haudan lepoon ihmisiä, joilla olisi ollut täysi mahdollisuus selvitä hengissä oikeanlaisen tuen avulla.

 

Me alkoholistit olemme äitejä, isiä, ja lapsia. Ja kuollessa alkoholistia jää kaipaamaan perheet ja läheiset, jotka siirtävät kivun mahdollisesti taas uusille sukupolville.

 

Viestini poliitikoille on; talouskasvu ja ihmisten hyvinvoinnin turvaaminen eivät ole vastakohtia. Kestävää talouskasvua ei ole ilman terveyttä. Ei edes alkoholin kohdalla. Alkoholin lopullinen hinta maksetaan aina tulevaisuudessa – korkoineen.

 

Jospa joku eduskunnassa ja hallituksessa muistaisi kysyä alkoholisteilta, mitä alkoholi todella aiheuttaa yhteiskunnassamme ja miten haittoja ja sairautta oikeasti voisi ehkäistä  ja hoitaa tehokkaasti, voisimme astua todellisen askeleen eteenpäin tässä synkässä tilastoja kuormittavassa sairaudessa ja sen hoidossa, sekä ehkäisyssä, joka maksaa valtiolle vuosittain joidenkin arvioiden mukaan jopa miljardeja.

 

Haluan muistaa ystävääni, joka oli ihminen, aivan kuten sinä ja minä. Hänen kohtalolleen täytyy löytyä merkitys. Ja se merkitys olkoon muutos, jota meidän tulee ajaa uuden nyt vapautuvan alkoholipolitiikan rinnalla.  Vapaudesta syntyy vastuu. Ja se vastuu kuuluu sille taholle, joka vapautta ajaa. Alkoholilainsäädännön vapauttamisen tulisi kulkea rintarinnan valistuksen ja ehkäisevän päihdetyön kanssa. Nyt niin ei ole.

 

Juokaa malja vapaudelle, mutta kantakaa myös vastuu, joka siitä syntyy.

 

Maljan juomisen sijaan minä muistan ystävääni ja niitä tuhansia ihmisiä, jotka tänäkin vuonna kuolevat alkoholin aiheuttamiin sairauksiin ja tapaturmiin.  He ansaitsevat tulla muistetuiksi, yhteiskuntamme ei heitä muista. Tämä olkoon muistopuhe heille.

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän MathiasLindy kuva
Mathias Lindy

Hyvä kirjoitus, ja osanottoni ystäväsi poismenosta.

Itse toivoisin että meidän juoppojen annettaisiin halutessamme juoda kunhan emme tee pahaa muille, siitä toki tulee rangaista. Toivoisin myös että alkoholinkäytön tuomien terveyshaittojen kustannuksia ei maksatettaisi veronmaksajien rahoista. En nimittäin itse ikinä kehtaisi mennä lääkäriin, kun kerran tiedän että viinastahan se kaikki johtuu.

"Live and let live, live and let die."

Peace.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Onko niin, että yksin viinakuolemalle lasketaan hinta ja kuitenkin muita kuolemia on valtavasti enemmän?

Pekka Iiskonmaki

#2
''Yksikin kuolema viinan vuoksi on turha ja maksaa meille paljon.''

Olen minäkin New Yorkissa käynyt ja kymmenissä muissa maissa. Ei minusta silti ole tullut Jeesusta.

Viina tappaa hitaasti, mutta harvalla on niin kiire hautaan. Niitä nopean tavan valinneita on Suomessa tuplasti enemmän.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Monien kielteinen asenne alkoholiin, tupakkaan ja uhkapeleihin johtuu siitä, että näiden kaupittelussa on mahdollistettu yksityinen voitontavoittelu riippuvuutta aiheuttavilla aineilla ja tavoilla ja pelätään myös, että näistä vastaavat yhtiöt pystyisivät kahmimaan itselleen yhteiskunnallista valtaa ohi demokraattisesti valittujen vallanpitäjien.

Voi olla, että Supercellin huippumenestyksekkään liiketoiminnan myyntipäätökseen nyt kun se on vielä arvossaan, ovat vaikuttaneet omistajien tiedostamat poliittiset riskit; heidän ansaintamallinsa on liian lähellä maailmalla ja Suomessa yleisesti rajoitettua tai kiellettyä rahapelaamista ja kiristyvä lainsäädäntö voi hetkessä heikentää toimintaedellytyksiä.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Minäkin tiedän joitain tapauksia, joissa kuoleman on aiheuttanut alkoholi, mutta en oikein usko, että kysessä on mikään kovin laaja ilmiö, turhia tosin kaikki.

Mutta ei bissen, viinin tai viinan litkimistä pidä kaikilta kieltää, jos muutamia sortuu elon tiellä.

Itsekin nappailen bissee, koska tykkään suomalaisista oluista, enkä siitä ole minkäänlaista ongelmaa saanut tekemälläkään.

Mielestäni ihmiselle tulee ainoastaan silloin alkoholi-ongelma, kun juotavat loppuvat.

Silti propsit blogistille, tämä oli hyvä kirjoitus ja voipi antaa jollekulle ajattelemisen aihetta suhteessaan ryyppäämiseen.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Jokainen valitkoon oman tapansa poistua täältä silloin kun se on mahdollista. En pidä siitä, että nämä tällä tavalla onnettomat tunkeutuvat omaan elämääni rajoituksineen, jotka kuuluvat vain heille.

Reijo Jokela

"on alkoholi edelleen 1. Luokan syöpää aiheuttava aine, joka tuhoaa elämiä, perheitä, lapsuuksia, tulevaisuuksia ja saattaa maassamme haudan lepoon ihmisiä, joilla olisi ollut täysi mahdollisuus selvitä hengissä oikeanlaisen tuen avulla".
Jos tuo alkoholi kerran tuhoaa noita perheitä, niin miten ihmeessä se ei tuhoa kenenkään muun kuin alkoholistien perheitä? Olisiko kuitenkin niin, että alkoholisti tuhuaa itse perheensä läträämällä alkoholin kanssa?

Käyttäjän HeikkiToikkanen kuva
Heikki Toikkanen

Poliittista vastuuttomuutta alkoholipolitiikan tiimoilta on varustamotuen kautta halpuutettu matkustajatuonti. Suomalaiset tekee arviolta 6 miljoonaa laivamatkaa Itämerellä vuosittain, matkustaja-aluksille suuntautuva miehistötuki liki 60 miljoonaa -> valtio sponsoroi kansalaisen juomaostos matkaa kympillä...
Ja tukea lisättiin tälle vuotta, kun kaikesta muusta leikattiin, myös alkoholihaittojen hoidosta.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/10/05/valtion-ja...

Käyttäjän JennyGingerRostain kuva
Jenny Rostain

Kiitos. Tämä oli hieno linkki. Uutta tietoa minullekin.

Käyttäjän JudeVihervaara1 kuva
Jude Vihervaara

Ystäväsi ei kuollut viinan vuoksi, vaikka alkoholi saattoi olla aiheuttamassa ystäväsi kuolemaa. Ystäväsi kuoli elämän raadollisuuden vuoksi ja yritti kestää sitä alkoholin avulla niin kauan, että lopulta hän kohtasi kuoleman. On turha syyttää välinettä, koska todellinen syy on toisaalla. Emmehän syytä jonkun kuolemasta veitsiä, partateriä tai köysiäkään, vaikka nämä ovat mukana monien elämien päättymisessä.

Kuten itse kirjoitit, ystäväsi ei kestänyt elämän raadollisuutta. Tämä on se syy, joka hänet tappoi. Alkoholi oli vain väline hitaassa itsemurhassa.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

...ei, ei tämä kirjoitus vaikuttanut omiin alkoholipoliittisiin mielipiteisiini niin mitenkään. Lisää vapautta ja lisää vastuuta yksilölle, kiitos.

Tietysti tarina on traaginen. Mutta mitä pitäisi tehdä? Aikuinen ihminen päättää itse, kaataako viinaa kurkustaan alas vai ei. Totta kai nuorison liiallinen kaljoittelu on jonkinlainen ongelma, on ollut jo ainakin vuosikymmeniä. Absolutistikin voi olla, vaikka nykykulttuurissamme pariutuminen alkovapaana nuorena on valitettavan vaikeaa (tämän asian muuttamisesta voisi muuten kirjoittaa ihan oman blogikirjoituksensa).

Minä en usko siihen että lisääntyvä sääntely, hyysäys ja valtion kontrolli johtavat parempiin tuloksiin tämän asian suhteen. Ennemminkin korostaisin valistusta ja kulttuuri-ilmapiirimme muutosta. Elämästä on mukavaa nauttia selvin päin, jos omat asiat ovat kunnossa. Valitettavan harvalla ne Suomessa ovat.

Reijo Jokela

"Elämästä on mukavaa nauttia selvin päin, jos omat asiat ovat kunnossa. Valitettavan harvalla ne Suomessa ovat".
Eikö asia ole niin, että jos viina kerran maistuu, niin ei kenelläkään voi edes teoreettisesti mennä niin hyvin, etteikö nyt syytä juomiseen löytyisi.

Käyttäjän JennyGingerRostain kuva
Jenny Rostain

En ole kirjoittanut "hyysäyksen, säätelyn tai kontrollin" lisäämisestä tai alkoholin myynnin kieltämisestä sanallakaan tekstissäni. Puhun alkoholipolitiikasta ja sen rinnalla kulkevasta valistustyöstä, sekä alkoholismin hoidosta, jotka ovat selvästi tehottomia tällä hetkellä. Jos tämä sanoma jäi osalle kommentoijista epäselväksi, neuvon lukemaan tekstini uudelleen tai jättämään kommentoimatta kokonaan, jos luetun ymmärtäminen ei onnistu.

Vitsailut tässä asiassa voi siirtää muihin foorumeihin.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Mitä käytännön toimenpiteitä ehdotat, mitä muutoksia nykypolitiikkaan? Noin niinku konkreettisesti.

En halua loukata aiheetta. Tarina oli traaginen, niin kuin totesin. Mutta mitä tehdä, kun ihminen ei lopeta liiallista viinan kittaamista kurkkuunsa itse, vaikka häntä siihen ympäriltä ohjattaisiin?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Tämä oli paljon aikuismaisemmin kirjoitettu teksti tästä vakavasta aiheesta kuin edelliset samasta aiheesta tekemäsi. Olet selvästi pohtinut asiaa ja sen juurisyitä ja ainakin tästä olit saanut jätettyä turhan syyttelyn pois. Hienoa, niin ne asiat selkiintyy.
Ystävien menetys on aina ikävä juttu ,olipa syy mikä tahansa.
Voimia ja ystäviä sinulle.

Käyttäjän HannuKestil kuva
Hannu Kestilä

Aika pinnallinen kannanotto.Elämä on valintoja ja alkoholin käyttö kuolemaanjohtavana on monestikkin harkittu teko.Ei jaksa ,eikä ole syytä elää,siis odottelee "harhaluotia".Mitä tulee alkoholismin hoitoon,niin yleensä hoitoa tarvitaan,kun rahat ja viina loppuu ja hetken tilanne vetää heikosti..Siis hoidetaan kuntoon,että jaksaa taas juoda.Toisaalta moni läheinen käyttää hyväkseen juoppoa.Juoppo on raittiina nöyrä palvelija ja humalassa hyvä syyllinen kaikkiin ongelmiin.Että peilineteenkin kannattais mennä...Minäkin aikanaan join kaiken,vaatteetkin päältä ja se oli pelastukseni. Ei huolittu mihinkään alkoholistille tarkoitettuun hoitolaitokseen jossa muka hoidetaan,siis olin toivoton tapaus. En minä sairaudestani parantunut ole,kyllä se minussa on,mutta enpä ole aikoihin viinallekkaan mitään käyttöä keksinyt. Viina oli kuitenkin heikon itsetunnon omaavalle hyvä,vapauttava aine ,se vaan eiminulle sovi.
Juomisen lopetteminen on helppoa,mutta opetella sekoilemaan mielekkäästi selvinpäin,voi viedä vuosikymmeniä...Siis kannattako lopettaa juominen?

Käyttäjän JennyGingerRostain kuva
Jenny Rostain

Mielenkiintoinen huomio on, että yksikään nainen ei ole käynyt irvailemassa täällä kommenttiosiossa asialle, joka on äärimmäisen vakava. Miehet ovat kunnostautuneet kyllä tällä kertaa oikein myötähäpeäksi asti, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

On surullista lukea, mitä mieltä ihmiset todella ovat tästä asiasta, joka maksaa valtiolle miljardeja ja tappaa maassamme vuosittain tuhansia ihmisiä. Kommentoijissa on mukana jopa "alkoholisteiksi" itseään kutsuvia. Ja se minua ehkä tässä eniten yllättääkin. Jos yksi on onnistunut lopettamaan ilman hoitoa, ei se sulje pois sitä, että 9 muuta ei tarvitsisi hoitoa selvitäkseen kuiville.
Minäkin raitistuin ja siitä huolimatta puhun ihmisten puolesta, joilla ei ole ääntä.

Minä en ole teidän vapaata tahtoanne viemässä mielipiteelläni. Enkä myöskään vaadi teitä lopettamaan juopotteluanne. Kannatan monopolien kaatamista ja ravintoloiden verotuksen kevennystä.
Mutta se mitä vastustan, on silmien sulkeminen ongelmilta ja hiljentyminen asiassa, joka vaikuttaa päivittäin satoihin tuhansiin ja jopa miljooniin välillisesti maassamme.

Jos haluatte jatkaa henkilökohtaista ristiretkeänne, istun mielelläni alas kahville kanssanne ja keskustelen asiasta kasvotusten täällä huutelun sijaan.

On aiheita, joissa sopii olla asiallinen ja kuolema on yksi niistä.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Suomalaisessa kulttuurissa eläneen moni oppii heti alusta asti ratkaisemaan tunne-elämän ongelmat alkoholin avulla. Missään ei opeteta yksilöä tunnistamaan tunteitaan ja niitä käsittelemään, mutta hyvin pian täällä kyllä oppii sen että tunne-elämän ongelmat ratkaistaan vetämällä pää täyteen. Pussikalja kulttuuri elää vahvasti tässä maassa. Teinit kulkevat kaljakassit kädessään. Varhaisteinit kuolevat nykyään energiajuomatölkkejä kanniskellen, harjoitellen näin tulevaan kaljatölkkiin tarttumista. Alkoholia pidetään nuorten parissa tärkeänä aikuisuuden riittinä, mikä kertoo vaan kulttuurimme surkeudesta. Sitä ihmettelevät ulkomaalaiset.

Alkoholia sisältävät juomatölkit on tehty nykyään niin houkuttelevan näköisiksi että teini luulee niiden sisältävän karamellia, kun itse asiassa ne sisältävät myrkkyä. Sillä myrkkyähän alkoholi on aivoille.
Mutta mitä me yksilöstä kunhan vaan pääoma saa osinkonsa. Siitähän hallituksen viimeaikaiset toimet viestittävät. Toisen onnettomuus ja lopulta kuolema onkin muodostunut toisten vauraudeksi. Näin meillä Suomessa

Käyttäjän MizuHari kuva
Mizu Hari

Surullinen tosiasia siitä vapaasta tahdosta: noin 10% suomalaisista omaa geeniperimän, joka johtaa alkoholiriippuvuuteen jo yhden kännin jälkeen. Sellaisten ihmisten ainoa vaihtoehto on olla koskaan juomatta. Tätä tietoa ei ihan kauheasti levitetä ihmisille. Miksi ei? Sen tietäminen olisi ennalta ehkäisevässä mielessä monen pelastus.

Toimituksen poiminnat