JennyRostain Naisen suusta

KilpirauhasSota – lääkärien laiskuuttako?

  • Kilpirauhasen sairauksien hoitoa on vaikea saada maassamme ilman, että potilas leimautuu ensin luulosairaaksi masennuspotilaaksi
    Kilpirauhasen sairauksien hoitoa on vaikea saada maassamme ilman, että potilas leimautuu ensin luulosairaaksi masennuspotilaaksi

Maassamme kuhisee. Kilpirauhanen puhuttaa ja hoidosta tapellaan mediassa. Lääkärit syyttelevät toisiaan ja potilaat huutavat apua hoitamattomaan sairauteensa - turhaan. 

 

Itse kävin kolmisen viikkoa sitten lääkärillä yksityisessä sairaalassa. Valitin lääkärille korkeaa lepopulssia ja valtavaa fyysistä uupumusta. Minulta otettiin laboratoriokokeita, joiden perusteella lääkäri teki päätelmänsä. Laboratoriokokeiden mukaan kilpirauhasarvoni kertoivat minulla olevan kilpirauhasen vajaatoimintaa, siitäkin huolimatta, että syön kilpirauhasen vajaatoimintaan lääkettä. Rautavarastoni huusivat myös tyhjyyttään.

 

Lääkäri kielsi minua edes vilkaisemasta raudan arvoja ja totesi, ettei aio lääkitä anemiaani, eikä myöskään kilpirauhasenvajaatoimintaani lääkeannoksen nostolla. Hän ei näet pitänyt anemiaa syynä oireisiini, eikä hän myöskään halunnut alkaa lääkitsemään vajaatoimintaani. Sen sijaan hän määräsi minulle rytmihäiriöihin beetasalpaajia ja ehdotti minua kääntymään psykiatrin puoleen -  josko psykiatri auttaisi mielialalääkkeen muodossa väsymystäni.

 

Lääketiede on tiedettä, jossa tutkitaan fysiologisia oireita ja tehdään niiden perusteella päätelmiä. Lääkärini päätteli, että minulla oli mielenterveysongelmia, siitäkin huolimatta, että laboratoriokokeet viittasivat oireideni johtuvan jostain aivan muusta. Istuessani kahdesti tämän samaisen yksityisen erikoislääkärin vastaanotolla, ennen ja jälkeen laboratoriokäynnin, lääkäri ei kertaakaan koskettanut minua tutkiakseen, ei mitannut veranpainetta tai kuunnellut sydäntäni tai keuhkoja. Siitä huolimatta, että hän ei tutkinut sydäntäni, hän määräsi minulle sydänlääkettä. Siitä huolimatta, että laboratoriokokeet selittivät kaikki oireeni anemian ja kilpirauhasen vajaatoiminnan muodossa, hän ei nähnyt tarpeelliseksi hoitaa oireitani laboratoriokokeisiin perustuen, vaan määräsi minulle sydänlääkkeen tutkimatta sydämeni vointia ja neuvoi minut kääntymään mielenterveyshoidon puoleen.

 

Olen maallikko, mutta joskus minusta tuntuu, että me maallikot olemme pätevämpiä hoitamaan omia sairauksiamme - pätevämpiä lukemaan laboratoriotestien tuloksia ja tekemään omat diagnoosimme. Olemme ajautuneet aikaan, jossa lääkärit eivät enää koske potilasta. Aikaan, jossa lääkärit välttelevät katsomasta potilasta silmiin. Yhteys lääkärin ja potilaan välillä on paperin ohut ja ainut luottamuksen osoitus, joka tuntuu varmasti vaihtavan omistajaa, on raha. Kun menet lääkäriin, ei ole taattua, että lääkäri tutkii vaivojasi, ei ole varmaa, että lääkäri edes kuuntelee sinua. Mutta se on varmaa, että potilas maksaa saamastaan ”hoidosta”.

Maksamme tyhjästä ja käytämme voimavaramme turhaan. Yhteiskunta maksaa turhista lääkärivisiiteistä, koska lääkärit eivät tutki tai avaa silmiään potilaan oireille.

 

Palatakseni takaisin kilpirauhasasiaan.

Minulla diagnosoitiin kilpirauhasen vajaatoiminta vuosia jatkuneiden oireiden jälkeen noin kymmenen vuotta sitten. Sukurasitukseni tähän sairauteen oli ilmiselvä. Isäni puolelta isoäitini sairasti struuman, kolme tätiäni myös,  heillä oli kilpirauhassyöpää ja serkuillani myös. Äitinikin vajaatoimintaa lääkitään tyroksiinilla. Sukurasituksesta huolimatta minun diagnosointiin meni kuitenkin viitisen vuotta. Oireilut ja vajaatoimintaa lähenevät veriarvot viittasivat vahvasti jo kauan sairastumiseen, mutta vasta sitten, kun veriarvoni huusivat vajaatoimintaa, sain lääkityksen. Tuota ennen minulle oli auliisti tarjottu mielialalääkkeitä, neuvottu menemään terapiaan hoidattamaan väsymystäni ja huonoa muistiani, joka lopulta esti opiskelun ja muistia vaativat tehtävät. Tuota diagnoosia ennen minulle sanottiin minun olevan luulosairas oireineni ja kieltäydyttiin jopa hoitamasta, koska olin ”vaikea potilas”, enkä suostunut hyväksymään, että vika olisi vain mielessäni.

 

Potilaana minun on annettu ymmärtää olevani hullu- vaikka kliiniset tutkimukset ovat kertoneet lääkärille minulla olevan puutostiloja ja niiden aiheuttavan väsymykseni ja kaikki muutkin oireeni. Olen kärsinyt alilämmöstä, hiustenlähdöstä, vakavista muistihäiriöistä, ja kaikista mahdollisista vajaatoiminnan oireista, jotka myös läheiseni ovat voineet huomata ja siitä huolimatta lääkärit ovat sanoneet minun olevan vain ”hullu”- masentunut ja tarvitsevan pelkkää psykiatrista apua ja lääkitystä.

 

Missä menee lääkärin vastuu? Entä potilaan oikeudet yksilönä?

Olen kuullut tarinoita kilpirauhaspotilailta - jotkut ovat miltei kuolleet hoitamattomaan struumaansa, koska heillä on ollut ylipainoa ja lääkäri ei ole vaivautunut ajoissa tunnustelemaan heidän kaulaansa, koska ovat todenneet ylipainon aiheuttavan kaikki oireet ja kaulan paksuuden johtuvan rasvasta. Olen itse niitä, joilla on tausta masennuksen hoidossa ja lääkäri ei ole vaivautunut tutkimaan minua perustellen oireideni johtuvan vain hoitamattomasta masennuksesta historiani perusteella.  Meitä on kymmeniä tuhansia, joilla on ollut hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta ja meille on hoidoksi tarjottu psyykelääkkeitä, eikä asiaan kuuluvaa kilpirauhaslääkitystä.  Kymmeniä tuhansia väärin hoidettuja ja hoitamattomia potilaita, jotka ovat yrittäneet saada apua –turhaan.

 

Onko vika syvemmällä kuin lääkäreissä? Onko vika ehkä siinä, että masennuslääkkeet tuottavat lääketehtaille enemmän kuin kilpirauhaslääkkeet? Tyroksiinin (kilpirauhashormoni, jota syön) keskimääräinen  annoshinta on 0,05e, masennuslääkkeen keskimääräinen annoshinnan ollessa 0,93e. Masennuslääkkeitä määrätään usein yhdessä nukahtamis- ja rauhoittavien lääkkeiden kanssa, joka nostaa lääkityksen kokonaisannoshintaa huomattavasti.  Kuussa 1,5 euron ja 28 euron välille kasvaa jo isompi rako ja tämän ilon päälle lasketaan vielä kelan tarjoama korvaus, josta lääketehtaat käärivät hyvät rahat. Jos hoitamaton kilpirauhassairaus maksaa potilaalle menetettyinä työtunteina ja menetettynä terveytenä paljon, se maksaa vielä enemmän yhteiskunnalle.

 

Minä en näe muuta syytä tällaiselle hoitamattomuudelle kuin rahan. Jos syy olisi lääkärien välinpitämättömyys ja laiskuus - olisi se jo ammatillista moraalittomuutta.  Sellaista ammatillista huolimattomuutta, johon olisi asiallista puuttua. Hoitovirheilmoituksia tehdään vielä suhteessa vähän, sillä ilmoituksen tekemiseen tarvitaan yleensä potilasvahinko ja potilaalle ilmoituksen tekeminen on kynnysasia ja ilmoituksen tekeminen voi entisestään vaikeuttaa jo vaikeaa hoidon saantia.

 

Olenko helpompi hoidettava masentuneena kuin kilpirauhasen vajaatoimintaisena? Taloudellisesti olen ainakin tuottavampi hoidettava masentuneena kuin halpaa tyroksiinia syövänä kilpirauhaspotilaana. Aloitin rautalisän ja nostin kilpirauhaslääkettäni omatoimisesti, vaikka lääkäri katsoi ainoan minulle sopivan hoidon olevan psykiatrista. Kumma kyllä pari viikkoa meni ja oireeni helpottuivat - ja hymyilen taas - ilman masennuslääkkeitä, joita lääkäri ehdotti.

 

P.S. Ystäväpiirissäni on lääkäreitä. Kunnioitan heidän työtään ja arvostan sitä, mitä he tekevät. En arvostele kaikkia lääkäreitä tällä kirjoituksellani, sillä ystävieni kautta tiedän, että lääkäreissä on paljon ihmisiä, jotka tekevät työnsä - sydämellä. Pidän heitä esikuvana modernin ajan lääkäreille, he tutkivat potilaansa vielä perinteisin keinoin. He ovat ihmisiä, kuten ovat potilaatkin. Ja he kuuntelevat. Siitä olisi monen hyvä ottaa mallia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Yritän kertoa omaa näkemystäni, vain omaa oppimaani, ihmisiä kuunnellessa.

Kilpirauhanen on vain osa kehon aineenvaihdunnan hormonien yhteistoimija.
Munuaiset, ja kaikki endokronologia toimii yhdessä. Nyt on todettu immuunisoluja jopa uudenlaisia, ja aivoissa.

Jos jokin hormonitaso on alentunut, syntyy korvaava toiminta.
Minkään kilpirauhashormonin antaminen ei aina asiaa ratkaise.

Tiedetään esim. että kymmenen eri vitamiiniä tai vastaavaa toimii
kilpirauhasen kanssa. Ja lisää tulee tutkimustietoa jatkuvasti.
Solu haluaa elää, ja b12 puute esim. nostaa raudan arvoja. kompensaatio ilmiö. Esim. B12 tarvitaan solun, ja kilpirauhasen toimintaa.

Usein mieliala ongelmat ovat samojen hormonien ohjaamia. Viestintä
systeemi toimii fyysisen kehon, ja aivojen kanssa, monella tasolla.

Alitajunta, eli parasymppaattinen järjestelmä tekee alitajunnankin
käskystä fyysiä toimintoja. Ajatus sekin siis ohjaa sydämen lyöntiä.

On yleistä, että saamme erinäisiä aineita ympäristöstä, kuten aterioiden
kautta. Ja etenkin kun ravinteet ovat hävinneet teollisen tuotannon
myötä, ihminen kärsii kaikesta herkemmin, kehon toiminta alenee.

Solu tasolla emme saa energiaa, eli happea, koska puutos, ja muokkaus
herkkiin entsyymisysteemeihin tapahtuu jopa syntteettisten lääkkeiden
vaikutuksesta. Onkin todettava, että keinotekoinen ei siis aina toimi.

Omaa hormonitasapainoa voi korjata oikeilla rasvoilla, kuten voilla ja
kalalla. Yleistynyt ongelma varmaan rasvan puutteesta. Jokainen solun
pinta koostuu kolesterinkaltaisista aineista. Luonnollinen co entsyymi,
tarvitaan solun enrgian, ja täten elämän ylläpitoon. Monet aineet estävät
tämän entsyymin, ja lisäys ei edes silloin auta. Täytyy välttää keinovalikointia, kaikilla tasoilla. Keho löytää oman tasapainon.
Engl sairaus onkin dis ease. Joten omaa ravinnonsaantia, ja koko maailman
ihmisten ravinnon saantia, kannattaa tukea. Ja raha voi sen joko auttaa,
tai olla esteenä. Jokainen ei huomaa ravinnon jäämistä kaiken kaupallisuuden alle. Ihminen menee mukaan kaikkeen, tietämättä mihin se
johtaa.

Lääkäreitä opetetaan, kuten meitä kaikkia, rajallisilla, ja poliittisilla
periaatteilla. Heitä ei voi syyttää tietämättömyydestäkään. Tiede ei edes
tiedä kaikkea, kuten miten solu alkujaan jakautuu, tai miksi!
Ja opetusta ohjataan moneen eri suuntaan. Lääketiede riippuu siitä, missä
asut. Vähän niinkuin uskonto, olet islamilainen jos synnyt sen keskuuteen. Esim. kiinalainen lääketiede etsii yleisiä, testattuja perimä
syitä, ja seuraamuksia.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Omat kilpirauhaskokemukseni kertovat sen, että struuma ja vajaatoiminta ovat yleisiä anoreksiaa joskus sairastaneilla, vähän ennen tshernobyliä syntyneillä naisilla. Tuntemani tapaukset on hoidettu asiallisesti, vaikkakin anemia, hiustenlähtö, villapeitteen kasvaminen ym. viittaavat ensiksi liian reippaaseen laihduttamiseen. Olen seurannut vierestä radiojodihoidot ja lääkehoidot (tyroksiini ja betasalpaajat) ja rankkaahan tuo on. En ole kuullut muilta vastaavaa, että tyrkätään masennuslääkkeitä niiden oikeiden sijaan. Tosin tapaukset ovat olleet akuutteja joskus 90-luvulla, jolloin lääkäreitä ilmeisesti lahjottiin kevyemmin masennuslääkkeiden määräämisestä.

Toisaalta kokemukseni kertoo lähinnä naismaustani (lähes kaikki syömishäiriöisiä ja monet ovat käyneet psykiatrilla ennen kuin tapasi minut - jotkut vasta jälkeen).

:)

Paskamaisia ongelmia nuo kilppariongelmat, toivotan jaksamista.

Ja tuo avauskommentti on kyllä melkoinen veto :(

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Minullakin todettiin kilpirauhasen liikakasvua (struuma), kuten äidilläni oli ja tyttärellämme on.

Aloin itse epäillä vajaatoimintaa sillä minulla oli kaikki vajaatoiminnan oireet, väsyttäminen, sydänhäiriöt, jatkuva paleleminen, masentuneisuus, ummetus j.n.e.

Lääkärit keskittyivät tutkimaan vain sydänoireita, joille ei löytynyt muuta selitystä kuin "sydänhermoperäinen johtumishäiriö". Sain niihin 2-laista beetasalpaajaa, jotka vain pahensivat tilannetta ja jätin ne itse pois. Tosin ilmoitin lääkärille.

Ensimmäisessä kilpirauhasen ultrauksessa näkyi voimakas liikakasvu alaspäin, arvot "viitearvojen sisällä" (P-TSH, P-T4-V ja P-T3-V) Vaikkei edes mitään lääketieteellisiä viitearvoja ole olemassakaan, on vain tietyn ryhmän ääriarvoja, joita on tehty "viitearvoja".

Nyt menin terveyskeskuslääkärin vastaanotolle ja kerroin "oireistani" ja epäilyksestäni vajaatoiminnasta. Sekä esitin toiveeni "oireenmukaisesta tyroksiinilääkitys - kokeilusta". Hän määräsi verikokeet ja ultraäänen, joka osoitti nyt kilpirauhasen olevan "epätavallisen pieni" ja veriarvojen olevan edelleen viitearvojen sisällä, eivät osin samat kuin eka kerralla.

Lääkärin vastaus kysymykseeni oli, ettei "hänellä ole varaa oman maineensa vuoksi" tällaiseen lääkityskokeiluun. Se siitä.

Tyttärellämme oli samoja oireita ja hän kävi myös erikoislääkärillä Joensuussa erittäin voimakkaiden pulssivaihteluiden vuoksi. Lausunto ilman tutkimusta: "Nuorilla naisilla nyt on usein tällaisia "tykytyskohtauksia"". Ei jatkotutkimuksia.

Kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta aiheuttaa myös luustokatoa (osteopenia, osteoporoosi), joka minullekin on nyt ilmaantunut selkärankaan ja jota ei ollut aikaisemmin (selkänikaman murtuma).

Googlettamalla sanoilla pieni kilpirauhanen näet lääkärien juttua lääkärien erilaisesta suhtautumisesta kilpirauhasvaivoihin.

PS! Tuota Teija Virtasen kommenttia en ymmärrä. Tekisi mieli kysyä häneltä niistä inkkareista kanootissaan. Mutta olkoon.

Miika Koivu

Itse olen kärsinyt masentuneisuudesta ja vertauksesi masentunut=hullu on mielestäni todella epäasiallinen, tietämätön ja loukkaava.

Masennus ei ole hulluutta!

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Tarkoitatko Miikka minua?

Missä olen niin väittänyt?

Masentuneisuutta ja rauhattomuutta voivat aiheuttaa monet tekijät, eivätkä he missään nimessä ole hulluja, vaan sairaita.

Miika Koivu

Joo sori, tuo oli blogikirjoittaja Jennylle tarkoitettu, ei sinulle Reino.

Yleensä kun kuulee noita kommentteja ja yleistyksiä jonkun suusta, tajuaa ettei kyseinen henkilö tiedä mitään masennuksesta. Niin varmaan tässäkin tapauksessa. Ei koskaan kannata aliarvioida tietämättömyyden voimaa.

Käyttäjän JennyGingerRostain kuva
Jenny Rostain

Olen ottanut henkilökohtaisen vapauden käyttää sanaa hullu juuri siten kuin sen itse hyväksi näen. Minun historialla, joka alkoi anoreksiahoidolla suljetulla osastolla Moision mielisairaalassa ollessani 14-vuotias, olen nähnyt ja kokenut hulluuden eri kirjoissaan. Se ei ole niin vakava sana ja eikä negatiivinen asia. Huumorin kautta, jos asiaa ajattelee, antaa sana paljon anteeksi.
Ei ollut tarkoitus loukata, mutta en myöskään pyydä sanan käyttöä anteeksi. Minulla on sanan käyttämiseen täysi oikeus. Voi olla, meidän kahden maailmassamme hullu saa eri vivahteita.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Terveyden vaaliminen, alkaa tiedon saamisella.
Opettaminen ei ole samaa kuin oppiminen, jokainen omalla ajallaan.

https://www.youtube.com/watch?v=2f7YwCtHcgk

Marko Parkkola

Pari asiaa tuli tässä mieleen.

Masennuslääkkeet, varsinkin trisykliset, ovat joskus ihan käypä hoito, vaikka potilaalla ei olisi masennusta. Esimerkiksi reumataudeissa niitä käytetään kipukynnyksen nostoon ja unen laadun parantamiseen. Toimii kuin ns. nenä päähän, jos ei tule sivuoireita. Kilpirauhasongelmiin niiden käyttö on toki hulluutta.

Joskus taas potilas on oikeasti masentunut ja hänen oireensa ovat psykosomaattisia. Eräskin potilas koki kovia vatsakipuja joihin ei auttanut mikään. Viimein kun kokeiltiin psykoterapiaa (tai jotain semmoista, en ole asiantuntija), oireet katosivat. En tiedä kuinka yleisiä nämä tapaukset ovat, mutta luulisi kilpirauhasongelmien selviävän tosiaan labrakokein.

Labratestit ovat mielenkiintoinen asia näin reumaatikon näkökulmasta. Monesti reumaatikoilta mitataan serppi ja lasko mikäli epäillään aktiivista tulehdusta (tai oikeastaan inflammaatiota). Juttu piileekin siinä, että esimerkiksi puolella nivelpsoriaatikoista ei nouse tulehduksen aikana kumpikaan arvo karvan vertaa. Silloin sitä toivookin, että lääkäri olisi lukenut eräänkin suomalais-amerikkalaisen tutkimuksen, jossa tämä serpin ja laskon nousemattomuus on todettu.

Toisaalta taas joissain testeissä ei ole tuloksilla niin väliä. Arvot saattavat heittää karvan verran viitearvoista, mutta ei pienistä välitetä. Silloin sitä taas miettii, että miksi viitearvot ovat edes olemassa, jos niistä ei tarvitse välittää. Ilmeisesti juuri kilpirauhastesteissä tätä "arvottomuutta" tapahtuu enemmänkin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kilpirauhasongelmat ovat aika monimuotoisia ja vain osa näkyy labrakokeissa. Kilpirauhanen vaikuttaa moneen erilaiseen kehon toimintoon ja yhteyksiä on aika hankala ymmärtää sekalaisten oireiden perusteella. Jostain syystä lääkärit eivät usein epäile kilpirauhasongelmia vaikka ne ovat yleistyneet erittäin nopeasti.

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Eiköhän siellä ole osittain taustalla lääkäreiden tietämättömyys ja ilkeämielisyys, mutta saattaa olla myös mielialalääketuotannon maksimointia.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Tämän linkin takaa näkyy hieman lääkärien mielipidetilannetta kilpirauhasasioissa:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/18/kilpirauha...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Struumalla tarkoitetaan suurentunutta kilpirauhasta. Sen toiminta voi olla täysin normaali.

Kosmeettisista syistä tai paineoireiden vuoksi voidaan normaalisti toimiva struumakin operoida.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset