JennyRostain Naisen suusta

Vaippakiintiö ja 1100 euroa kuussa opiskelijalle, lupaa hallitus

  • Vaippakiintiö on sana, joka sattuu korvaan. Kolme vaippaa päivässä on liian vähän.
    Vaippakiintiö on sana, joka sattuu korvaan. Kolme vaippaa päivässä on liian vähän.

Olen ajatellut pienessä mielessäni vanhuuden osana elämää, sellaisena osana, jota voi hyvillä mielin odottaa. Olen ajatellut, että vanhuudessani, noin 50 vuoden kuluttua, voisin nauttia läheisteni ja yhteisön seurasta, harrastaa ja antaa viimeisten vuosien lipua rauhassa ja lempeästi kanssani kohti viimeistä matkaa. Olen vasta 33-vuotias ja kuvani vanhuudesta on todennäköisesti jo nykypäivänkin vanhuksille harhaa - ellet ole varakas ja onnekas.

 

Kirjoitin sosiaaliseen mediaan päivityksen hallituksen leikkauksista, jotka koskevat hoitajakiintiötä per vanhus. Leikkausten vuoksi kiintiötä lasketaan 0,5 hoitajasta/asiakas -> 0,4-0,5 hoitajaan/ asiakas.  Ystäväni hoiva-alalta kuitenkin kommentoi päivitystäni, että tuo 0,4 hoitajaa harvoin toteutuu nykyiselläkään. On huutava pula ajasta, hoitajista ja hoidettavia on aina enemmän ja enemmän, yhtä hoitajaa kohden.

Sitten ystäväni lisäsi jotain, joka sai nuoren vereni pysähtymään. Hän mainitsi sanan vaippakiintiö. Vaippakiintiö-  joka ”koskee köyhiä vanhuksia, jotka eivät saa kuin peruseläkkeen”. Varakkailla vanhuksilla on varaa ostaa lisävaippoja, mutta ilman köyhille vanhuksille keksittyä vaippakiintiötä, ystäväni lisäsi: ei riitä joka päivälle vaippoja”.

Ja ei, tämä ei ollut vitsi. Olen elänyt kuplassa, joka todellakin puhkesi vaippakiintiöön.

 

Miksi hallitusohjelmassa puhutaan säästöistä, jos käytännön todellisuus vastaa jo säästöihin tähtäävää muutosta – tai toisin sanottuna - miksi halutaan esittää muutos säästönä, kun muutos ei ole käytännössä mahdollinen, sen ollessa jo karua arkipäivää? Toisin sanoen mitään säästöjä tällä tavoitteella ei saavuteta, ei ainakaan sellaista summaa kuin 100 milj./vuosi, jonka hallitus kirjaa säästöpotentiaaliksi. Toinen muutos vanhustenhoidon kohdalla on ns. epäpätevien ihmisten työllistämisen mahdollistaminen hoiva-alalle suoraan hoivatyöntekijän asemaan.

Vanhuksiamme tulee siis hallitusohjelman mukaan hoitamaan ihmiset, joilla ei ole ehkä työn vaatimaa osaamista tai koulutusta ja hoivatyöntekijäkiintiötä samalla vähennetään. Sinällään jalo ajatus työllistää yleisesti ihmisiä ja purkaa hoitajapulaa tätä kautta, mutta tarkoittaako se sitä, että ammattitaitoisia hoiva-alan työntekijöitä palkataan entistä vähemmän, koska ammattitaidottomia saa halvemmalla? Tarkoittaako tämä sitä, että ne vähätkin hoitajat, jotka mahdollisen henkilökunnan vähentämisen kautta hoitavat vanhuksiamme, hoitavat työnsä entistä tehottomammin pätemättömyyden vuoksi? Tätä kauttako säästöjä pyritään saamaan? Onneksi oma mummoni on kuollut jo aikoja sitten, silloin, kun vaippoja ei oltu numeroitu ja hoitajat tiesivät, mitä tekivät.

 

Toinen huomioni hallitusohjelmassa kiinnittyi opintotukileikkauksiin. Hallitusohjelman liitteissä luki seuraavaa:” Opintorahan, asumislisän ja lainan taso on oltava vähintään 1100 euroa “. 1100 euroa on aika paljon verrattuna toteutuvaan nykytilanteeseen. Tämä takuusumma 1100 euroa tarkoittaisi noin 200 euron korotusta lainantakauksiin. Jos hallitus aikoo vielä samalla tosiasiassa säästää opintotuissa 150 milj. euroa, se tarkoittaisi käytännössä tukien laskemista ja täten vieläkin suurempaa lisäystä opintolainan takausmäärään per kk.  Voimmeko puhua siis jo jopa 700 euron lainatakuusta per kuukausi nykyisen 400 euron sijaan? Se tarkoittaa todellakin opintotukijärjestelmän muuttumista lainapainotteiseksi, opiskelijoille lainalla elämisen paksuja vuosia. Niin - ja korkotuloja pankeille.

 

Olisin kaivannut "hiukan" lisäselvitystä siihen, miten ja mistä hallitus aikoo ottaa säästönsä, niin vanhusten hoitokustannuksissa kuin myös opintotukiasiassa. Nämä ja muut säästökohteet ovat herkkiä pienellekin muutokselle ja säästöjen perustelu ”karkealla arviolla”, jollaiseksi hallitus lukujensa kantimia kutsuu, on riskeillä leikkimistä ja tässä tapauksessa – ihmishengillä leikkimistä.

Saan kiittää onneani, etten enää opiskele tai ole köyhä hoitolaitoksessa elävä vanhus. Tulevaisuudesta en kuitenkaan voi tietää, kuten ei hallituskaan tunnu tietävän, vaan se elää karkeasti arvioiden. Karkeasti arvioiden vanhuuteni ei tule olemaan sitä, mitä sen olin haaveillut olevan ja siihen on tyytyminen. Vai onko?

P.S. Mietin juuri jos aloittaisi kansalaiskeräyksen, jotta vanhainkotien vanhuksille saataisiin vaippoja tarpeeksi. Itse en haluaisi maata likaisissa vaipoissa puolta päivää,  ei varmasti kukaan meistä. Ei vauvaakaan saa siten heitteille jättää, miksi asiat ovat niin erilailla vanhusten suhteen?

P.P.S. Jos yritätte lukea Valtioneuvoston sivuilta ladattavaa hallitusohjelman liitettä, venytelkää niskaanne. Liitteen olennaisia yksityiskohtia sisältävät taulukot säästökohteista on käännetty pystysuuntaan sivuttain ja määritelty eri paperikoolle kuin muu osa liitteestä, joka tekee liitteiden tulostamisen ja lukemisen hyvinkin monimutkaiseksi ja akrobatiaa vaativaksi seikkailuksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Reino Jalas

"Liitteen olennaisia yksityiskohtia sisältävät taulukot säästökohteista on käännetty pystysuuntaan sivuttain ja määritelty eri paperikoolle kuin muu osa liitteestä, joka tekee liitteiden tulostamisen ja lukemisen hyvinkin monimutkaiseksi ja akrobatiaa vaativaksi seikkailuksi."

Lienee VNK:n IT-tuki tehnyt tuon yömyöhöisellä papereita kasatessa. Ehkä ei ilkeyttään vaan taitamattomuuttaan.

Nuo saa tulostettua paperille luettavassa muodossa kun valitsee Acrobatista tulostusvaiheessa "Choose paper source by PDF page size".

Koko alkuperäisen teelmän saa normalisoitua tavalliseksi PDF:ksi, jos tulostaa koko dokumentin menemään PdfCreatorin tai jonkin vastaavan ohjelman kautta. Käyttäen juuri yllä mainittua asetusta samalla.

---
Mikäli lähipiirissä on joku yli 80-vuotias vanhus jonka huolehtiminen pitäisi järjestää, niin asian kaikkinainen hankaluus avautuu kelle vain, ja aika nopeasti.

Taisto Merilä

”Karkeasti arvioiden vanhuuteni ei tule olemaan sitä, mitä sen olin haaveillut olevan ja siihen on tyytyminen. Vai onko?”

Arviosi on oikea. Ei tämä nykymeno vallan uutta tosin ole. Vaikea sanoa, onko vanhuksien olo ollut keskimäärin parempi aikaisemminkaan, esim. viimeisen sadan vuoden aikana. Tietynlainen yhteisöllisyyden kato käsi kädessä lisääntyvän tuottavuusajattelun kanssa lienee kuitenkin muuttanut tilannetta: jos ei vanhuksilla ole auttavia (tai auttamaan kykeneviä) läheisiä tai varaa palveluihin, niin suhteellisen karuksi menee jo ennen hoitokotiin joutumista.

Käyttäjän AnneliKoivunen kuva
Anneli Koivunen

Totta, jutussa lukee
"Vanhuksiamme tulee siis hallitusohjelman mukaan hoitamaan ihmiset, joilla ei ole ehkä työn vaatimaa osaamista tai koulutusta ja hoivatyöntekijäkiintiötä samalla vähennetään. Sinällään jalo ajatus työllistää yleisesti ihmisiä ja purkaa hoitajapulaa tätä kautta, mutta tarkoittaako se sitä, että ammattitaitoisia hoiva-alan työntekijöitä palkataan entistä vähemmän, koska ammattitaidottomia saa halvemmalla? Tarkoittaako tämä sitä, että ne vähätkin hoitajat, jotka mahdollisen henkilökunnan vähentämisen kautta hoitavat vanhuksiamme, hoitavat työnsä entistä tehottomammin pätemättömyyden vuoksi? Tätä kauttako säästöjä pyritään saamaan?"
Kotiin on saatava lisää hoitajia ja ne jotka eivät pärjää enää kotonaan, heidät on saatava turvalliseen 24/7 ammattitaitoisten hoitajien hoteisiin. Yritetään Suomessa saada edes vanhusten hoito toimimaan. Sitä kautta näytetään että kunnioitamme ikäihmisiämme.
Allekirjoituksia kaipaa adressimme. Yli puoluerajojen ja tavallisten ihmisten tekemänä (takana eläkeläisiä, omaishoitajia, sairaanhoitajia, vanhusneuvostonjäseniä, edunvalvojia )
Suomeksi; http://www.adressit.com/arvokas_vanhuus_kaikille
På Svenska; http://www.skrivunder.com/arvokas_vanhuus_kaikille

Käyttäjän MinnaHelanen kuva
Minna Helanen

Vaippakiintiö 2kpl vuorokaudessa Hämeenlinnassa.

Toimituksen poiminnat