JennyRostain Naisen suusta

Feministi silikonirinnoilla

  • Mitä jos Marilyn olikin feministi?
    Mitä jos Marilyn olikin feministi?

Voiko missi olla feministi? Voiko nainen, joka esiintyy alasti kameran edessä olla feministi? Voiko nainen, joka jää kotiäidiksi jättäen uransa olla feministi?  Voiko nainen, joka haluaa miellyttää puolisoaan fyysisesti olla feministi? Voiko prostituoitu olla feministi?

Voi. Sillä kuka tahansa nainen voi.

 

Äitini kasvatti minusta naisen ja feministin.  

Minulle ei kerrottu, mitä feministi saa tai mitä hänen täytyy olla. Minulta ei kielletty prinsessaleikkejä, siksi, että olin feministin tytär. Minulle ei kerrottu, että minun pitäisi ottaa tietty rooli kouluttautumalla ja hakeutumalla tiettyyn yhteiskunnalliseen asemaan, koska olisin itse aikuisena feministi. Minulle ei opetettu mitä feministin tulee olla ja mitä feministi saa ja ei saa tehdä.

Minulle ei kerrottu, saanko suurentaa rintani, ja alistunko siten mahdollisesti sovinistiselle naiskuvalle.  Minulle ei kerrottu millaisen seksuaalisen suhtautumisen miessukupuoleen minun tulisi ottaa, jotta olisin aito feministi. Minulle ei opetettu mitä sanoja minun tulisi suvaita tai käyttää, jotta olisin ”aito” feministi.

Riitti, että olin tyttö, pian nainen ja että olisin puolustamassa omaa oikeuttani olla nainen yhteiskunnassa, jossa vielä isoäitini aikana taisteltiin naisten oikeudesta äänestää.

Feminismi on sielunmaisema, ei asema tai rooli yhteiskunnassa. Feministi pitää huolta itsestään naisena. Feministi huolehtii sisaristaan naisina.

 

Olen lapsesta asti saanut seurata vierestä vahvojen naisten työtä naisasioiden hyväksi, tasa-arvon puolesta ja heikoimpien suojelun edistämiseksi. Olen saanut oppia, että feministi uskaltaa seisoa vahvana, jopa yksin ja olla reilusti nainen miesten keskellä ja siltikin sanoa yksinäisen mielipiteensä pelkäämättä tulevaa. Feminismi on edustanut minulle joskus jopa uhkarohkeutta miesvaltaisissa ympäristöissä. Feministin kasvattamana tyttönä minusta kasvoi vahva nainen, joka uskalsi sukeltaa miesten maailmaan pelkäämättä jäävänsä yksin. Feministin tyttärenä uskalsin myös olla ylpeä naiseudestani ja seksuaalisuudestani miesten keskellä.

 

Miksi nyt taistellaan asioista feminismin nimissä - asioita kuten ”tyttö”-sanan käytöstä jääkiekon yhteydessä? Miten se liittyy feminismiin lainkaan? Miten jääkiekko ja feminismi liittyvät toisiinsa?

Minä seuraan jääkiekkoa, tosin vain silloin kun taistellaan MM-mitaleista. Minua nauratti poikien rinnalla tutu-vertaukset ja tytöttelyt ja siltikin olen feministi ja ylpeä sellainen. Feminismi on arvokkaampaa ja sen tulisi pyrkiä korkeammalle kuin keskittymään jääkiekkopelien tyttö-vertauksiin. Feministien tulisi ymmärtää olevansa asioiden yläpuolella.  Tytöttelyt ja pojittelut ovat sanoja siinä missä, kissa ja puumakin. Kenen elämään tuo tutu-tyttö-vertaus konkreettisesti vaikutti haitallisesti?

 

Feminismin nimissä voidaan huudella kaikkea ja kaikesta - mutta jos sitä käytetään keppinä rikkomaan jäätä siellä, missä jäätä ei tarvitse rikkoa, ainakaan yhteisen naisten edun nimissä, miksi niin monet itseään feministiksi ylpeänä kutsuvat naiset siis tekevät niin? Onko uus’feministien oltava äänekkäitä vain äänekkyyden vuoksi? Energian voisi ja soisi kohdistettavan asioihin, jotka aidosti tarvitsevat muutosta.

 

Kävin lääkärillä terveyskeskuksessa taannoin. Keski-ikäinen mieslääkäri sanoi minulle, ettei terveyskeskuksessa hoideta naistentauteja resurssipulan vuoksi ja neuvoi minua kääntymään yksityisen puoleen. Siinä on asia ja asenne, joka kaipaa aidosti työtä. Luin nuoresta ammatillisesti pätevästä naisesta, jota ei otettu työhaastatteluun miesvaltaiselle alalle, koska hän oli nainen ja oletus oli, ettei hän kykene tekemään samaa työtä kuin miehet. Siinä on asia, johon meidän feministien sopisi puuttua. Kävin kuvaamassa Nepalissa naisten elämää, jossa naiset synnyttävät ilman lääkinnällistä apua vanhojen uskomusten vuoksi, jota kylvävät miehet. Siellä tarvitaan meidän feministien apua.

 

Jos totta puhutaan. Meillä on Suomessa asiat melko hyvin. Meillä naisilla on mahdollisuus huudella tyttö-sanojen käytöstä ja tehdä siitä suurempi uutinen kuin naisilla esimerkiksi juuri Nepalissa. Meillä on oikeus opiskeluun, työhön, itsenäisyyteen. Meillä on kaikki. Ei pilata feminismin mainetta – isoisotätini, yksi ensimmäisistä naiskansanedustajista eduskunnassa oli aloittamassa naisasialiikettä Suomessa, ei mitätöidä heidän saavutuksiaan ja pilata omaa mainettamme lopulta niin kovin tyhjänpäiväisillä huomioilla, jotka eivät tosiasiassa vaikuta elämäämme mitenkään käytännössä.

 

Meitä feministejä on paljon erilaisia.  Äitini, feministi, opetti sen minulle. Hän myös opetti minulle sen, että huuteleminen provokatiivisessa tarkoituksessa ei ole asiallista, eikä aikuismaista käytöstä. Hän myös opetti, että pilkkuihin tarttuminen estää helposti isomman asian etenemisen.

 

P.S Toivon, että minua kutsutaan tytöksi - varsinkin sen jälkeen, kun täytän viisikymmentä vuotta.  Sitten tytöttely on imartelua, jos ei jopa nytkin - kolmenkympin kriisissä.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Sivistysyhteiskunta ottaa nollatoleranssin feminismille.

Tasa-arvolla ja feminismillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Käyttäjän JennyGingerRostain kuva
Jenny Rostain

tasa-arvoa ei olisi syntynyt ilman feminististä naisasialiikettä

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Siitä olen samaa mieltä. Kunniakas historia kuten AY-liikkeelläkin. Sitten joku meni pahasti vikaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #4

Nyt taitavat mennä pahasti sekaisin käsitteet emansipaatio ja feminismi.

Emansipaatio oli naisten ja miesten tasa-arvon saavuttamiseen pyrkimistä.
Feminismi puolestaan tavoittelee naisten itsenäistä kulttuuria ja arvomaailmaa.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #24

Niin siis nähdäkseni emansipaatio oli pitkälti seurausta feministisen liikkeen toiminnasta. Se että mitä feminismi merkitsi aikakaudella jossa naisia ei päästetty opiskelemaan tieteitä tai heillä ei ollut oikeutta äänestää, on oma juttunsa. Moderni telaketjufeminismi olisi ollut mielestäni jopa oikeutettua silloin.

Tänä päivänä feministi selittää kaiken maan ja taivaan välillä sukupuolisella sorrolla. Se on perseestä. Jos naisia on johtajina vain muutama prosentti, mitä sitten. Moni firma valitsee naisen johtajaksi ja kaikilla naisilla on täydet mahdollisuudet opiskella teknisiä ja kaupallisia aloja joilta johtajaksi yleensä noustaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #34

Aluksi tarvitaan emansipaatiota, jolla ymmärretään vapautumista holhouksen tai oikeuttomuuden tilasta eli miehen ja naisen tasa-arvoa. Ainoastaan emansipoitunut nainen voi omistaa loppuelämänsä feminismille.

Juhani Kahela

Feministitko järjestivät naisille äänioikeuden? Taisivat olla miehet, koska naisilla ei ollut äänioikeutta. Tyhjästäkö äänioikeus tuli.

Töissä ollessani organisaatiossa oli päälliköitä 17, joista naisia 14. Ei yhtään feministiä. Organisaatiossa oli feministejäkin. Kun kyvyt eivät riittäneet, niin otettiin esille feministikortti. 42-vuotias feministi tuli kuulema naisena syrjityksi, kun valinta ei osunut häneen vaan 52-vuotiaaseen naiseen. Että tällaisia ovat feministit, joille miehet järjestivät tasa-arvon. Nyt feministit pilaavat saavutetun tasa-arvon. Yläpään sijaan valinnat on tehtävä alapään mukaan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Naiseuden korostaminen julkisuudessa voi olla feministinen prosessi, mutta se ei välttämättä edistä tasa-arvoa. Siihen ei ehkä pyritäkkään?

Käyttäjän RiikkaYlitalo kuva
Riikka Ylitalo

”Ei pilata feminismin mainetta – isoisotätini, yksi ensimmäisistä naiskansanedustajista eduskunnassa oli aloittamassa naisasialiikettä Suomessa, ei mitätöidä heidän saavutuksiaan ja pilata omaa mainettamme lopulta niin kovin tyhjänpäiväisillä huomioilla, jotka eivät tosiasiassa vaikuta elämäämme mitenkään käytännössä.”

Jokaiseen tyttö-sanaan tai seksistiseen vitsiin ei ole syytä puuttua, jos asiayhteys on neutraali. Jatkuva seksuaalinen häirintä ja saavutusten mitätöinti tytöttelyllä ovat kuitenkin vaikuttaneet omaan elämääni ja nimenomaan käytännössä. Tämä koskee erityisesti aikaa, jolloin olin nuorempi ja itsetuntoni oli huonompi.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Määrittelen oman feminismini niin, että ei saa olla mitään, mitä minun pitäisi pelätä siksi, että olen nainen. Pelko sinänsä on joskus tervettä, mutta ei koskaan siksi, että on nainen.

Taisto Merilä

”Määrittelen oman feminismini niin, että ei saa olla mitään, mitä minun pitäisi pelätä siksi, että olen nainen. Pelko sinänsä on joskus tervettä, mutta ei koskaan siksi, että on nainen.”

Hyvä ja yksinkertainen kiteytys koko asialle – naiseudesta kuin mieheydestäkin filosofointi (yleistykset) vie yleensä kauaksi siitä, mikä on totta kunkin omalla kohdalla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Naiselle synnytyspelko ei ole mitenkään harvinaista tai ainutlaatuista. Miehelle se on tunteena mahdottomuus.

Poistaako feminismi naisen synnytyspelon ?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Feministi kieltäytyy siihen asti synnyttämästä kunnes siat lentää, lehmät hyppää yli kuun ja miehet tulee raskaaksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #44

Feminismi siis lisää synnytyspelkoa ?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #45

Vääristynyt feminismi kyllä sillä synnytys osoittaa joidenkin mielestä naiseutta ja on ominaisuus mitä biologinen mies ei voi tehdä (ilman simuloivia laitteita kipuineen). Sitten on vielä äärifeminismiin kuuluvat lapsista kieltäytyjät joilla tarkoitan niitä jotka vetoavat sukupuolien biologiseen eepätasa-arvoon (ikävä kyllä olen tavannut parikin tälläistä henkilöä). On otettava tietysti huomioon se kuva minkä nykyinen maailma ja sen arvot synnytyksestä haluavat antaa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Naiset haluavat olla feministejä, mutta miehillä ei vastaavasti ole hinkua ryhytyä maskulisteiksi. Toiset väittävät, että naiset haluavat olla feministejä sen vuoksi, koska naiset ovat sorrettuja. Kuitenkin uskottavampi selitys sille, miksi feminismi on niin suosittua, lienee siinä, että naiset haluavat erottautua miehistä. Feministi haluaa, että sukupuolia on kaksi, eikä hän halua, että naiset sulautuvat samaan joukkoon miesten kanssa. Naiset haluavat, että yhteiskunnassa säilyy kaksi ryhmää, miehet ja naiset, ja feminismi on nykyisin rajan vetämistä ja eron tekemistä näiden kahden ryhmän välillä.

Naiset eiväh halua tulla jätkiksi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Hyvässä feminismissä nainen hyväsky itsensä naisena ja mies naisen tasa-arvoisena, mutta sukupuolia ei kuitenkaan tasapäistetä koska on olemassa erilaisia ihmisiä ja hyvään ihmisyyteen tulee erilaisuuden hyväksyminen. Mini feministi nainen sortuu ennemminki kovisteluun ja uhitteluun sekä miesten alistamiseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehei Mikko. Kyllä oikeaoppiseen feminismiin kuuluu käsitys siitä, että mies on väärä sukupuoli ja nainen se oikea. Siksi miestä on syytä sortaa ja antaa naiselle paremmat mahdollisuudet joka saralla. Esimerkiksi Ruotsissa sikäläinen feministipuolue on ajanut lakiesitystä, jonka mukaan miesten tulisi maksaa korkeampaa veroprosenttia kuin naisten.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ruotsilla on omaa autoteollisuutta, ja sen vuoksi siellä ei ole autoveroa, niin kuin Suomessa. Lisäksi miehet juovat 80 % kaikesta alkoholista, ja siksi korkea alkoholiveroteus kohdistuu pääosin miehiin.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Miehet ja naiset eivät voi (avio)liitossa toimia demokraattisesti, sillä molemmilla on veto-oikeus, siis yksi ääni. Kumppanuus perustuu vastuullisuuteen, ei johtajuuteen.

Avioliitto on siis yhteistyötä. Mikäli toinen kumppani alkaa dominoimaan, on liitto alistussuhteessa, eikä voi toimia. Rajoittaminen toisen eduksi tuhoaa liiton. Tämä sama ilmiö näkyy myös kapitalistisessa markkinointitaloudessa, jossa jonkun on aina nöyrryttävä toisen ylenpalttisen ahneuden edessä.

Mitään tasa-arvoa ei ole olemassakaan eikä sitä voi siten tullakaan. Mitään demokratiaa ei ole, eikä sitä myöskään tule, joten senperään on turha haikailla.

Feministit ovat tehneet suuren työn, kuten ammattiyhdistysliikkeetkin, tätä eivät tietyt pässinpäät tajua mutta se olkoon heidän päänsärkynsä.

Ei mulle kyllä oikein selvinnyt, että mitä sä tolla fenistillä haet ? Samasta duunista sama palkka tottakai, yhtäläiset oikeudet esimerkiksi opiskeluun ja työhön on ok. Liikkeen pitää elää mutta ei siitä pidä tehdä pakkoa.

Birgitta Valosen määritelmä on oikein mutta tuo oikeus kuuluu myös miehille, vammaisille ja iohan jokaiselle ihmiselle.

Feministinen liike on ollut todella tärkeä naisten aseman nostamiseksi ihmisarvoiseksi pois hellan ääreltä tasa-arvoiseen kumppanuuteen, jos niin nyt ylipäätänsä voi sanoa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

En oikein ymmärrä. Tuo mainitsemasi yhteistyöhän juuri on sitä demokratiaa, tasa-arvoa, kumppanuutta, ja se, että toinen yrittää olla pomo on sitä jotain muuta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Näinhän se Jouko on, elämä on esterataa ja parisuhde tangoa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Koffgaten painoarvoa voi varsin pätevästi arvioida pohtimalla mielessään sitä ajankohtaistakin kysymystä, että voiko poika mennä päiväkotiin prinsessamekkoon puketuneena?

Käyttäjän KalleLeinikka1 kuva
Kalle Leinikka

Sitäkin voi pohtia kuinka monta sellaista poikaa on, joka haluaa mennä päiväkotiin prinsessamekkoon pukeutuneena. Samalla voisi tutkia sitä, kuinka monille lapsille päinvastoin on tärkeää saada EROTTUA vastakkaisesta sukupuolesta ja identifioitua myös kaikkien ulkoisten tunnusmerkkien kautta omaan sukupuoleensa.

Ainakin itse olin lapsena hyvin tietoinen sukupuolestani, ja olen erittäin kiitollinen että sain elää lapsuuteni ympäristössä joka mieluummin ohjasi minua kohti perinteistä miehistä roolia, kuin olisi tehnyt minusta hen-miestä ja ehdottanut prinsessamekkoa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Cissukupuolisuus on tosiaan melko yleistä, mutta siitäkään ei tarvitse tehdä pakonomaista normia, josta poikkeamisesta rangaistaan.

Koffgatessa olennaisinta oli mielestäni se, että joku jääkiekkomölli puettuna ballerinamekkoon näyttäytyy yhäkin perinteisessä mielessä epämiehekkäältä ja assosioituu heikommaksi arvioituun sukupuoleen. Naisen vaatteisiin pukeutunut mies on siis naurettava ilmestys ilman sen kummempia kyseenalaistuksia...

Toinen mainittava seikka lienee se tapauksen julkisessa jälkikäsittelyssä ilmennyt raivo, jolla asiasta Koffille valittanutta naista haukuttiin somessa. ****n ****a aikuisten välisessä kommunikoinnissa moneen kertaan toistettuna viittaa vahvojwn vihantunteiden purkautumiseen ja pyrkimykseen palauttaa valtasuhteet väkivaltaisesti.

Käyttäjän KalleLeinikka1 kuva
Kalle Leinikka Vastaus kommenttiin #18

Oletko ottanut huomioon että kenties nuo normit ovat sitä varten että ne suojelevat? Sukupuoli ei ole vain sosiaalinen rakennelma, vaan uskon että suurelle osalle ihmisistä on tärkeää kuulua selkeästi omaan sukupuoleensa sekä anatomialtaan, sosiaalisesti että ulkoisine tunnusmerkkeineen.

Jos asia ei olisi näin kokonaisvaltainen, miksi sitten sukupuolenvaihdokseen liittyvät anatomiaa muokkaavat toimenpiteet sekä kaikki ulkoiseen olemukseen liittyvä omaksi koettuun sukupuoleen samaistuminen on näille ihmisille niin tärkeää? Miksi emme tarjoa vain normien rikkomista ja vapautta olla oma itsensä, mihin siis tarvitaan leikkausta ja hormonihoitoja?

Naisen vaatteisiin pukeutuva muuten maskuliininen mies ON suurimmasta osasta ihmisiä naurettava ilmestys. Vaikka poliittisen korrektiuden nimissä mielipiteen ilmaisu voidaan tehdä sosiaalisesti rangaistavaksi, ihmisten ajatuksia ei voi sanella.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #21

Normit suojelevat miltä?

Ymmärrän kyllä hyvin, että olettamukseen tai totunnaisuuteen perustuva elämänhallinta antaa turvaa ja lisää ennustettavuutta ja toistettuna siitä saadaan koherentti järjestelmä - joillekin nämä yhteisöllisesti asetetyt normit kuitenkin muotoutuvat "vankiloiksi", ajavat heidät marginaaliin tai syrjinnän pelosta pakottavat heidät esittämään "normaaliutta".

Transihmisyyteenkin kuuluu erilaisia kerrostumia eikä kaikilla ole välttämätön tarve korjata ulkoista olemustaan kirurgisin keinoin - nature vs nurture -dilemma on muutenkin meissä jokaisessa läsnä kaiken aikaa.

Jopa minä käsitän sen koomisen ristiriidan, mikä yhdistyy raamikkaassa jääkiekkoilijassa ballerinan asussa, mutta tuolla tavoin kevyesti uusinnettuna, millä tavoin se tuotiin esille puheena olevassa yhteydessä, se valitettavasti vihjaa samalla kaksijakoisen sukupuolijärjestelmämme ahtaista roolituksista pyrkien samalla vahvistamaan niitä. Sen vuoksi palautteen antaminen mainostajalle oli mielestäni aiheellista, vaikka tapaus sinänsä ei maailmanhistorian tärkeimpiä ollutkaan.

Käyttäjän KalleLeinikka1 kuva
Kalle Leinikka Vastaus kommenttiin #33

Kaksijakoisella sukupuolijärjestelmällämme on hyvin pitkä track record. Sukupuolen ymmärtäminen jonain muuna kuin biologisena faktana ja/tai sukupuoliroolien häivyttäminen valtavirtaistamistavoitteena hyvin uusi, eikä kenelläkään ole tietoa mitä siitä seuraa.

Kuten sanoin aikaisemmin, uskon että hyvin suurelle osalle ihmisistä omaan sukupuoleen kuulumisen tunne sekä samalla binaarinen erottautuminen vastakkaisesta sukupuolesta on tärkeää. Kenties perinteinen sukupuolikäsitys aiheuttaa hämmennystä hyvin pienelle vähemmistölle, mutta toisaalta ei ole tietoa mitä niistä luopuminen aiheuttaisi enemmistöön kuuluville, varsinkin lapsuuden herkässä iässä.

Sukupuoli on kuitenkin merkitsevä monessa asiassa. Se näkyy sekä fyysisissä että henkisissä ominaisuuksissa. Hormoonitoiminta ei voi olla näkymättä fyysisen vartalon ominaisuuksien lisäksi käyttäytymisessä ja valinnoissa. Miehet ja naiset ovat erilaisia, joskin sukupuolten väliset sisäiset erot ovat toki myös suuria.

Eroavaisuuksien takia on mielestäni järkevää myös kasvattaa poikia ja tyttöjä jossain määrin eri tavalla.

Voin olla väärässä, mutta minusta näyttäisi että pyrkimys hävittää perinteiset sukupuoliroolit on johtanut lähinnä sukupuoliroolien positiivisten ilmentymien katoamiseen.

"Transihmisyyteenkin kuuluu erilaisia kerrostumia eikä kaikilla ole välttämätön tarve korjata ulkoista olemustaan kirurgisin keinoin - "

Ei, mutta kuitenkin tavalla tai toisella alkaa muistuttamaan uutta sukupuoltaan myös ulkoisesti. Punchline ei ollut pelkästään kirurgiassa vaan sukupuolen omaksuminen ja sen korostaminen kokonaisvaltaisesti, myös ulkonäöllisin keinoin.

"Jopa minä käsitän sen koomisen ristiriidan, mikä yhdistyy raamikkaassa jääkiekkoilijassa ballerinan asussa, mutta tuolla tavoin kevyesti uusinnettuna, millä tavoin se tuotiin esille puheena olevassa yhteydessä, se valitettavasti vihjaa samalla kaksijakoisen sukupuolijärjestelmämme ahtaista roolituksista pyrkien samalla vahvistamaan niitä."

Kenties perinteisille sukupuolirooleille on kuitenkin edelleen vahva kannatus tämän päivän Suomessa.

Toki tunnustan että jokaisella yksilöllä pitää olla oikeus olla ja elää perinteisten käsitysten vastaisestikin, ilman syrjintää tai kiusaamista. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä että enemmistön pitäisi muuttaa omaa käyttäytymistään ja omia mallejaan jotta ne miellyttäisivät vähemmistöä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #39

"Eroavaisuuksien takia on mielestäni järkevää myös kasvattaa poikia ja tyttöjä jossain määrin eri tavalla.

Voin olla väärässä, mutta minusta näyttäisi että pyrkimys hävittää perinteiset sukupuoliroolit on johtanut lähinnä sukupuoliroolien positiivisten ilmentymien katoamiseen."

Pyrkimyksenä ei yleisesti ole hävittää sukupuolieroja ilmentäviä identiteettipiirteitä vaan (esimerkiksi varhaiskasvatukseen liittyen ns. sukupuolisensitiivisen kasvatuspedagogiikan menetelmin) lisätä ihmisten tietoisuutta sukupuolten moninaisuudesta melko pehmeillä ja hienovaraisemmilla keinoilla - monessa tilanteessa ne perinteisiksi koetut anatomisiin piirteisiin sidotut sukupuoliroolit kun ovat epäkäytännöllisiä, johtavat suorastaan syrjintään kuten asevelvollisuuslakia sovellettaessa tai ne joissain tilanteissa tuottavat syrjintää välillisesti.

Voidaan ajatella (blogin aihepiiriä hieman laventamalla) että perinteisten sukupuoliroolien kapeus on eräs merkittävä tekijä niin poikien koulupudokkuudelle, miesten syrjäytymiselle yleisesti, itsemurhille yms. yksiulotteista elämänhallintaa ilmentäville haitallisuuksille. Feminismi sukupuoliroolien muokkaajana voi siis hyvinkin kohdennettuna toimia "tosiasiallisen" tasa-arvon edistäjänä...

"Hormoonitoiminta ei voi olla näkymättä fyysisen vartalon ominaisuuksien lisäksi käyttäytymisessä ja valinnoissa. Miehet ja naiset ovat erilaisia, joskin sukupuolten väliset sisäiset erot ovat toki myös suuria."

Kehollisuudesta ei pääse tokikaan eroon kun puhutaan ihmisyydestä ja kokonaisvaltaisesta psykososiaalisuudesta - sen kulttuurista painoarvoa on silti aiheellisesti syytä arvioida jopa "kaikenaikaa".

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Muuten ihan hyvä kirjoitus, mutta historiasta kannattaa ottaa selvää ennen kuin siitä kirjoittaa. 1800-luvun Suomessa ei suinkaan taisteltu naisten oikeudesta äänestää, sillä naisilla oli jo säätyyhteiskunnassa (aatelia lukuunottamatta) äänioikeus samoin ehdoin kuin miehilläkin. Suomessa oli ollut naisia porvarisraadeissa jo viimeistään 1400-luvulla.

Edellisen vuosisadan lopulla taisteltiin KAKKIEN ääneioikeudesta, skukupuoleen, säätyyn, varallisuuteen tms. katsomatta. Valtiollisissa vaaleissa yleinen, yhtäläinen, vaalioikeus tuli voimaan Suomessa ensimmäisenä maailmassa.

Olkaamme siitä ylpeitä. Syytä ainakin on.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kylläpä historian muistini on huono, tunneilla kun meille vielä opetettiin että juuri naisasialiike eli suurifeministijärjestö oli juuri se ryhmä joka halusi ajaa juuri tuota kaikkien äänioikeutta.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Varsin hieno feministinen asenne kirjoittajalla. Ja kyllä se keskivertomies kunnioittaa naista naisia eri yhteyksissä. Kun taas mennään överiksi kaikista tutumekoista, saattaa joillakin mennä herne nenään. Kaikki naisten kokemat vääryydet eivät johdu miehistä vaan mukana on myös korporatiivista dissaamista, joihin yksittäinen mies ei voi vaikuttaa. Kaikki annosteltuna ja jaettuna maltilla edistää paremmin kenen vaan asemaa.
Sama kehityskulku on tapahtumassa keskustelussa rasismin liepeillä, vastapuoli huutaa rasisti, fasisti yms ja vielä kohteet yhtyvät kuoroon usein primetimeaikaan mediassa, alkaa saada sitä , mitä tilaa.
Jennyltä kuitenkin hyvin annosteltu ja jaettu agenda.

Reino Jalas

Kuules nyt tyttö! Vaikka kuinka selitätte noitä feminismijuttuja, niin kokonaisuus ei mieshormoneille vaan avaudu.

Joitakin feministiselostuksia ymmärtää kohtuullisen hyvinkin. Sitä helppolukuista freminismiä. Mutta niistä vaikeamman puolen, vihaisemmin esitetyistä ei saa loogista ajatusta kiinni. Muuta kuin sen että toinen nyt pysyvästi tosi vihainen.

Kokee X-kromosomiparinsa vuoksi tulleensa likimain kaikkialla väärin kohdelluksi. Töissä oma palkka on sama kuin miespuolisillakin työkavereilla. Koko maassa miesten ja naisten tuntipalkat ovat kaikilla aloilla samat. Mutta koska kuulemma naisten tilastoitu ansiotaso koko Suomessa on alempi kuin miehillä, niin siksi yleinen kiukku pysyy ja napina jatkuu.

Pakko silloin myöntää että ei pysty ymmärtämään feminismiä kokonaisuutena. Rajauksiltaan feminismi on ja pysyy naisten monopolina määrittelemänä pelialueeena.

---
Feminismikortti on naisten ikioma natsikortti. Vedetään se sitten esiin sydäntä särkevän itkun kera tai vihaisen uhmakkaana, niin yleensä se kohtuullisen hyvin toimii. Silloin mies ei ole kovin vahvoilla. Pelialue peittyy feminismiusvaan, enää ei täsmälleen tiedä että mites tätä peliä nyt pitää pelata.

Sen verran asiasta ymmärtää että ymmärtää olla varuillaan. “Tekeeks tää hame mut lihavan näköiseksi?” -tyypin kysymyksiin on vain rajallinen määrä oikeita vastauksia. Onneksi ne ajan kanssa oppii. Oikeilla taikasanoilla kihisevä höyrynpaine alenee punaiselta normaaliksi. Vihainenkin feminismiusva suostuu vetäytymään takaisin salaisiin kätköihinsä, pelialueen merkit palailevat näkyville, elämä jatkuu.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Alkuperäinen femakko ei olla silikorinnoilla varustettu. Feminismihän puoltaa luonnollista naiseutta?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Olen lapsesta asti saanut seurata vierestä vahvojen naisten työtä"

Meillä taidekoulussa opettaja kertoi, miten Helene Schjerfbeck (1862-1946) oli aikanaan ollut vahva nainen, hän oli juonut viinaa, kiroillut ja polttanut tupakkaa siihen aikaan naisena. Hetken asiaa mietittyäni, kysyin opettajalta, katsotaanko nuo tavat tosiaankin naisilla vahvuuksiksi, koska miehillä vastaavat tavat katsotaan heikkouksiksi?

Ehkä samanlaista kritiikkiä tullaan vuosisadan kuluttua esittämään nykyisistä feministeistä, ovatko he todellakaan niitä vahvoja naisia sittenkään, kun yrittävät miehiksi miesten paikoille? Itse näkisin naisten vahvuuden juuri siinä naisellisuudessa, joka nykyfeministeiltä on hiukan kateissa.

Veijo Ylä-notko

Tuulikone profiilikuvassa.
Eihän se vaikuta.
No vaikuttaa se !
Jätän lukematta, tästä lähtien, vaikka tähän asti lukemani oli järkeenkäypää.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Ei mulla muuta kuin että rinnat ovat aina kauniimmat luomuna. Paitsi jos itsetunto on tositosi heikko rintojen takia, niin melkein voi kumin hyväksyä. ;)

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Minäkin otan sen kohteliaisuutena, jos papereita kysytään kassalla kun ostan alkoholia. Hyvä asenne sulla myös tuohon tytöttelyyn, jonka toivoisi myös leviävän tiukkapipoisempaan kansakuntaan.

Nykyään ei enää uskalla tuntemattomia naisia edes puhutella, kun millä tahansa nimityksellä voi saada jäätävän palautemyrskyn niskaan (tyttö, nainen, neiti, rouva, täti yms.).

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"P.S Toivon, että minua kutsutaan tytöksi - varsinkin sen jälkeen, kun täytän viisikymmentä vuotta. Sitten tytöttely on imartelua, jos ei jopa nytkin - kolmenkympin kriisissä."

Olen aina ihmetellyt toisilla naisilla tuota tytöttelyn-kammoa. Minulle itselläni se on ollut vain pelkästään sana ja tänään - vanhanakin, se tuntuu ihan kivalta:) Muutenkin meillä ollaan ihan liian tiukkapipoisia ja turhan tärkeitä omasta itsestään, lienee sitä huonoa itsetuntoa. Luulen ainakin..

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Kaija, minulle Sinä olet aina tytönhupakko ;-) Pidän sitä arvonimenä ja 'jakelen' sitä harvoin koska mielestäni harva sen oikeesti ansaitsee, Sinä ansaitset ;-)
Myös minulla on myös hyviä arvonimiä; huru-ukko, pojankloppi, motovaari etc... Itse pidän itteeni vähän pölijänä herrasmiehenä ;-)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #36

Kiitos Matti, otan sen sitten kohteliaisuutena, vaikka ensin tuota sanaa vähän mutustelin. Tytönhupakko on vähän hassu hassuttelija, joka nauraa välillä paljon, eikä oikeastaan ota mitään turhan vakavasti. Kyllä, olen sitten tytönhupakko:)
Olen myös usein todennut, että vain vakava sairaus ja kuolema on otettava tosissaan. Lapsenlapseni pitävät minua myös hassuna hassuttelijana ja kun olen oikein vauhdissa niin samaa sanovat isotkin ihmiset:)

Olen muinoin kirjottanut ylös seuraavan jostakin lukemani runon lopun:

"Nyt yksin,löydän itseni.

Sen saman tytönhupakon?

Se vieläki innostuu,

hokee,nyt kiireesti,

uutta elämää kokeen."

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Kyllä Esko. Tyttö on arvonimi joka ansaitaan. :)

Petteri Hiienkoski

Olen tottunut erottamaan toisistaan feminismin ja jokaisen yhtäläiseen ihmisarvoon perustuvat naisten oikeudet. Määrittelykysymyksiä. Ehkä. Jos joku julistaa olevansa feministi, hän tuppaa kuitenkin asemoimaan itsensä lokeroon, joka on yksi marxismin muodoista.

Käyttäjän ppauto kuva
Janne Pirinen

Lait feministisestä viestinnästä
1. Feministinen viestintä yleensä epäonnistuu – paitsi sattumalta.
1.1 Jos feministinen viestintä voi epäonnistua, niin se epäonnistuu.
1.2 Jos feministinen viestintä ei voi epäonnistua, niin se kuitenkin tavallisimmin epäonnistuu.
1.3 Jos feministinen viestintä näyttää onnistuvan toivotulla tavalla, niin kyseessä on väärinkäsitys.
1.4 Jos olet itse feministiseen viestintään tyytyväinen, niin viestintä varmasti epäonnistuu.
2. Jos sanoma voidaan tulkita eri tavoin, niin se tulkitaan tavalla, josta aiheutuu eniten vahinkoa.
3. On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut.

Wiion lait http://osmo.wiio.net/wiion-lait/

Minna Eerolainen

Kaikki meistä haluaisi olla jossain mielessä "iättömiä" ja joku tytöttely voi siksikin vanhempana imarrella niin pönttöä kuin se itseasiassa onkin. Valitettavasti se naisella vaan tuppaa menemään niin että muutut etenkin miesten silmissä yhdessä yössä tytöstä vaikertavaksi ämmäksi ja harvaa kai enää viisikymppisenä tytötellään paitsi rankasti ironisessa mielessä. Olen miettinyt näitä nimitteluasioita koska rouvittelu on aika karmeaa..Ranskan feministit tosin ovat suositelleet että kaikenikäisiä naisia tulisi kutsua "madame" nimellä. Toisaalta ranskalainen ikoni Jeanne Moreau kai esiintyy aina mademoiselle Moreauna vaikka yhdeksääkymppiä huiteleekin :) Myönnän että vaikeaa on varmaan tietää miten naista nimittää, etunimi voisi olla hyvä jos se on tiedossa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset