JennyRostain Naisen suusta

Hyvä pienirintainen Sari Helin

  • Minä ja paras ystäni - 7-vuotiaat tytöt.
    Minä ja paras ystäni - 7-vuotiaat tytöt.

Harvoin ajaudun kirjoittamaan mitään näin henkilökohtaisesti kohdistettua kommenttia kenenkään blogaajan juttuihin. Tämä on kuitenkin poikkeus. Äitinä, tyttärenä ja entisenä lihavana lapsena koen sen velvollisuudekseni.

"Pikkupojan tissit eivät voi olla isommat kuin aikuisella naisella. Jos ovat, apua kannattaa hakea terveydenhuollon ammattilaisilta jo tänään." - Sari Helin, YLE

 

Ollessani 7-vuotias, painoin 36 kiloa, olin kaksi kertaa suurempi kuin minua pari vuotta vanhemmat tytöt. 8-vuotiaana minulla oli terveydenhoitajan tarkastus ja painoin niin paljon, että terveydenhoitaja näki oikeaksi kertoa minulle ylipainostani - 8-vuotiaan ylipainosta. Hän antoi minulle laihdutusohjeet kotiin vietäviksi. Ohjeissa luki leikkeleohje leivän päälle, joka neuvoi ostamaan kevyt meetvurstia tavallisen täysrasvaisen sijaan. Itkin terveydenhoitajan edessä. Hän lohdutti ja kertoi minun kyllä laihtuvan pian, jos noudattaisin uusia ravinto-ohjeita.

Itkin, koska tiesin. Olin pelännyt tuota hetkeä, sillä tiesin, että painoin liikaa, tiesin sen jo 7-vuotiaana. Olinhan isompi ikätovereita.

Itkin matkan kotiin ja kotona itkin kertoessani hävettävän tilanteen äidilleni.  Äitini oli itsekin ylipainoinen. Hän otti minut syliinsä ja lupasi yhdessä kanssani aloittaa ruokailun terveydenhoitajan ohjeiden mukaan.

Olen laskenut lapsuuden ylipainoni, kyllä, sokeririippuvuuden syyksi - mutta vain osittain. Se oli vain yksi tulema jostain isommasta. Perheemme eli vaikeaa aikaa, Suomen talous alkoi lähestyä lamaa ja perheemme yritys oli vääjäämättä vaikeuksissa. Isäni, joka nyt aikuisen ymmärrykselläni, hänkin teki silloin parhaansa - juopotteli. Perheemme eli ongelman kanssa, jonka nimi oli alkoholismi. Meillä syötiin suruun, pelkoon ja iloon. Se oli silloisella hetkellä ainoa pakokeino arkisesta kivusta. Mutta tämähän ei näkynyt ulospäin kuin ylipainona.

Ei mennyt kauaa, kun isäni muutti toisen naisen luo, jättäen äitini kokemaan petetyn naisen syyllisyyttä ja kipua. Minä lapsena koin olevani kelvoton, olinhan monta vaatekokoakin liian iso. Ja kertoihan terveydenhoitajakin minun tehneen jotain väärin.

9-vuotiaana olin muuttunut - olin sairastunut anoreksia nervosaan. Kesti kuitenkin vuosia ennen kuin tauti eteni  ulkomuodollisesti niin pitkälle, että tuo samainen terveydenhoitaja, joka minulle lapsena sanoi ylipainostani –tulkitsi nyt laihuuden vaaralliseksi terveydelleni. Ehdin täyttää 14-vuotta. Silloin painoin enää 39 kiloa.  Vietin 15-vuotis syntymäpäiväni suljetulla psykiatrisella osastolla anoreksian hoidossa, naapurinani mielisairaita aikuisia. Kesti 6 kuukautta sairaalahoidossa, jotta olin painoni osalta vapaa palaamaan kouluun ja kotiin.

Kun minulta kysytään, mikä vaikutti anoreksiani puhkeamiseen. Vastaukseni on nuoruudestani saakka ollut terveydenhoitajan tapa lähestyä painoani ja minua koostani kiusanneet ja kommentoineet aikuiset ja lapset. Kyllä ,ylipainoni oli se, mistä halusin eroon - mutta se ei saanut anoreksiaa minussa puhkeamaan. Kaikki kommentit kehostani, lihavuudestani, ne saivat minun sairastumaan ja valitsemaan niinkin radikaalin tavan päästä julkisestikin vihatuista liikakiloistani eroon.

En voi sietää aikuisia ihmisiä, jotka tuomitsevat lapsen kehon aikuisen mittareja käyttäen. Jokaisen aikuisen ihmisen pitäisi ymmärtää, että ylipaino on oire jostakin. Jokin asia, joka puuttuu tai joka on ylikuormittava, sitä hoidetaan syömisellä ja ylipaino on oire tästä syömisestä.  Koko perhe oireilee.

Olisin ollut kiitollinen, jos terveydenhoitaja tuolloin 8-vuotiaana, ollessani hänen painomittauksessaan, olisi myös tiedustellut kuinka perheemme voi ja mitä kotiarkeeni kuuluu, ennen kuin lähetti itkuisen pikkutytön kotiin viemään suruviestiä. Hän olisi voinut etsiä syytä hiukan pintaa syvemmältä ja pyrkiä tarjoamaan muutakin kuin kevyt metvursti –vaihtoehtoa seuraavalle aterialle.

On edesvastuutonta kirjoittaa lasten lihavuudesta, tehden lapsista esimerkin, joka ei sisällä pohdiskelua siitä, mitä tilanteen takana voisi syvemmällä tasolla olla. Tämän ongelman takana on paljon muuta. Pelkkä sokerin ja uskontotuntien rajoittaminen tuskin parantaa kansaa.

Minun 10-vuotias poikani on normaalipainoinen, pitkä, isompi muita, mutta normaalipainoinen. Pelkään hänen lihovan, pelkään, että hän kokee olevansa erilainen kuin muut sen vuoksi, että on isompi.  Pelkään, että hän kokee minun kohtaloni. Pelkään, että hän tapaa sinun kaltaisiasi aikuisia ihmisiä, jotka sanovat lapsen kuulleen lasten painosta ja poikien rinnoista. Pelkään, että hän lukutaitoisena lukee tuon kirjoituksesi. Pojilla voi olla rintakudosta pienenä, kuten tytöillä on. Tämä on normaalitilanne ja tasoittuu kasvun myötä. Se ei ole aina merkki lihavuudesta. On siis kovin ajattelematonta tehdä siitä mediaseksikäs letkautus, vain koska se tuntui nokkelalta kirjoitusvaiheessa omien pienten rintojesi myötä.

On mielestäni edesvastuutonta sinulta niin julkisena kirjoittajana, joka on nostanut äitiyden inhimillisyyden hienoksi puheenaiheeksi kuin myös aikuisena ihmisenäkin,  joka on vastuussa yhteiskuntaan antamastaan panoksesta olla näin yksisilmäinen viestijä puhuessasi julkisesti ylipaino-ongelmasta yhteiskunnallisella tasolla ja ottaessasi lapset uimahallissasi esimerkiksi.  Lapset ovat lapsia, herkkiä olentoja, jotka kasvavat ja kehittyvät hitaasti ja koko ajan fyysisesti muuttuen. Kaiken takana on aina jotain muuta kuin pelkkä sokeri tai uskontotuntien määrä. Kaiken takana on sielu, joka voi olla rikki ja sen vuoksi keho oireilee ylipainolla.

Lihavat lapset ovat ihmisiä siinä, missä muutkin lapset. Lihavat ihmiset tuntevat ja kokevat, siinä missä muutkin ihmiset. Kipu ja kaipuu ovat ne, jotka lihottavat. Ihminen ei ole mekaaninen olento, joka on joko ohjelmoitu väärin tai oikein. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. 

 

P.S Omia pieniä rintojani hoidin silikoni-implanteilla. Suosittelen. Näin olen välttynyt uimahalleissa tissikateudelta.

 

 

Sari Helinin kirjoitus ylipainoisista lapsista ja lihavuudesta:

http://yle.fi/uutiset/sari_helin_8-vuotiaan_miestissit/7901452

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

ns.ylipainon "takana"ei todellakaan ole aina joku syy:että lapsi olisi lihava siksi,kun kotona on jotakin pielessä.Moni lapsi on pyöreä vauvasta teini ikään,ja aikuisena paino tasaantuu.Kuten käy myös päinvastoin.

Nämä ylipainoiset sos-ja terveydenhoitohenkilökuntaan kuuluvat,passaa katsella aamulla ensin omakuvaa,ja miettiä onko vara huudella.Tämä lihavuus,ja laihuus kun on perinnöllistäkin,sieltä löytyy suvusta,eikä auta vaikka söisit kuin "sika",tai olisit jatkuvalla nälkäkuurilla.Hupaisaa on taas se,että ylipainoiset neuvovat ja moittivat lapsia,joiden kehitys on vielä vaiheessa.Katsoo vaan sitä poliitikoidenkin ja muutaman ministerin ahteria,niin huh huijaa..

Ulkonäkö paineet ja se oman navan ympärillä pyöriminen on näemmä tosi suuri ongelma monelle.Näiden rouvakerholaisten tapa syyllistää isiä ja äitejä,heidän lapsiaan ,on mennyt jo aivan räävittömyyksiin.Kaikki kun ovat yksilöitä,eivätkä todellakaan mene siihen tanttojen muottiin,eikä ole tarviskaan.Kyllä se sairaalloinen lihavuus on aivan oma harminsa,ja monesti taustalla on oikea sairaus.Nämä tantat luulevat nyt sitten varmaan,että lapset tarvitsevat hullun lääkkeitä,ja 790 euron vuorokausihoitoa laitoksissaan,joita isännöivät huostabisnes farmarit.Sama toisinpäin, on ihmisiä jotka ovat hoikkia koko ikänsä.

En nyt antaisi näille tantoille harhakuvaa ,että lapset ovat hoikkia tai pyöreitä sen takia,että kotona on maailma pois radaltaan...Että huh,huh.Näiden harhat on parempi jättää omaan arvoonsa,selviää lapsetkin ilman traumoja,kuten koko perhe.Suomihan on maailman terveintä kansaa:Näin kehuivat oikein terveysalan ammattilaiset ynm.ministereitä myöten ,kun ELÄKEIKÄÄ NOSTETTIIN.Samalla mainittiin että suomalaiset elävät vähintään 100 vuotiaaksi,eikä kansansairauksiakaan enää ole olemassakaan.

Leimaaminen on kansantauti,taas sama muoti ilmiö kuin about 10 vuotta sitten.Eikö olekkaan sitten enää vanhemmat (taas kerran)englannista tulleen mallin mukaan sekin,juoppoja ja pedofiilejä,hakkaajia jne.jne.Huostabisnestä lihavilla ja hoikilla lapsilla,ala suomi finland.Ei riitä enää vanhat tutut ongelmat.Nyt läskeillään ja hoikistellaan.Ulkonäkö onkin se maailman tärkein mittari...

Mikä tyyppi tuo yleensäkkään on?Sari joku siis??Kokoomuslainenko?Sos-ja terveysministeri kun ei tiennyt ainakaan suomalaisista yhtään mitään.Onko tässä lionsklubi daamien mittelöt,kun tämä sari taitaa olla sitä kokoomuslaista itseään parempana pitävää kerhoa,että oikein omasta takaa yle edustus kokoomuksella.Tämä nainenhan ei ole mikään asiantuntija.Että kantsiiko ottaa niin tosissaan??YLE veron edestä tekisi juttuja siitä,missä jamassa jouvat ihmiset,lapsineen,elämään tässä kokkareiden fantsulandiassa,aloittamalla vaikkapa huostabisneksen tonkimisesta,ja kuka siellä rahastaa.Kuka on vastuussa 400 kodittoman perheen tilanteesta,kenen vastuulla on laittomat virkavirheet,joita kohdistetaan perheisiin,ja heidän lapsiinsa.Tähän eivät riitä taidot,eikä uskallus.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Olin lihava lapsi. En ole kumpaakaan enää, mutta negatiiviset ajatukset lihavuudesta ja lihavuudestani iskostettiin syvälle myös minun itsetuntooni. Meitä on jo lapsilihavuuskampanjan jäljiltä toinen sukupolvi kierroksessa valmistumassa, kehoaan häpeämään pakotettuja.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kiitos, aivan loistava kirjoitus. Hienoa, että annoit oman esimerkkisi mukaan.

Lasten ylipainosta keskusteltaessa on muistettava, että syitä voi todellakin olla hyvin erilaisia. Lisäksi Helinin kirjoitus oli ilkeää. Juuri sellaista, jolla ylipainoinen lapsi syyllistetään ja hänen itsetuntonsa nujerretaan. Ja se, ikävä kyllä, tapahtuu lopullisesti.

Käyttäjän JennyGingerRostain kuva
Jenny Rostain

Hei ja hyvää pääsiäistä :)

Luulenpa, että Helin ei ole eläissään tuntenut yhtään lihavaa lasta henkilökohtaisesti, tuskin yhtään lihavaa aikuistakaan lukeutuu hänen läheiseen ystäväpiiriinsä.
Vain tietämätön voi olla noin ilkeä.

-Jenny

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Mainio kirjoitus, oikein aamuherkistelyt aiheutti ;)

Tosin pakko todeta, että pienet rinnat eivät ole tauti, eikä niitä tarvitse hoitaa; jumalointi riittää :)

Toimituksen poiminnat