JennyRostain Naisen suusta

Päihdepolitiikasta ja verotuksesta

  • Päihdepolitiikasta ja verotuksesta

Jätetyn rakkauden kaiholla muistelen niitä vuosia, jolloin itse join alkoholia. Olin ravintoloiden vakioasiakas, mutta vieläkin vahvemmin kotijuoja. Vuodet ja rahatilanne ajoi minut lopulta siihen, ettei ollut varaa enää juoda ravintolassa, enkä kehdannut huutaa kulmapöydästä selittelevää "vielä yksi ja sitten lähden" -huudahdusta kerta toisensa jälkeen. Vaikkakin sain nousukautenani jopa alennusta viinilasillisista ravintoloissa, olivat ne minulle liian kalliita ja piilouduin mieluummin kotiin sohvalle viinipullojeni kanssa. Olin eristäytynyt ystävistäni ja vaikka he joivat paljon terveelliseen kulutusmäärään nähden, olin heistä se, joka ei pystynyt lopettamaan ja sanomaan arkipäivän iltoina "ei" lasilliselle (x 4) viiniä.

Miksi tästä kirjoitan, johtuu siitä seikasta, että uskon minun kaltaisiani olevan useampia. Sanon edelleenkin selviytyneeni onnekkaana koko alkoholismini kanssa ja raitistumisesta, mutta kaikilla ei ole samoin. On entisiä, minun kaltaisia sosiaalisia juojia, jotka ovat ajautuneet syvemmälle, asumaan kaduille ja menettäneet työnsä - he katosivat aikanaan ravintoloista, kuten minä ja ajautuivat aina vain kauemmaksi keskustasta lähiöihin, joista kukaan ei halua kuulla kuulumisia.

On toki helppo syyttää yhteiskuntaa ja verotuksen kireyttä, kun ongelmat sattuvat omalle kohdalle. Voi näyttää helposti siltä, että ongelmainen pakenee vain omaa vastuutaan ja välttelee edessä olevaa pakollista kipeää tekevää muutosta. Mutta entä kun ongelma on jo kansansairaus? Tiettävästi meillä kulkee vahvasti perimässämme alkoholismiin altistava geeni, mutta se ei voi selittää sitä, miksi niin moni alkoholismiin sairastunut ihminen jää heitteille, ajautuu itsemurhaan tai joutuu perheensä hylkäämäksi. Minä uskon ja tiedänkin oman kokemukseni ja silmin nähdyn elämäni perusteella, että Suomessa ei hoideta ja valisteta kyllin tehokkaasti. Ongelma on edelleen vaiettu ja piiloteltu päättäjien pöytien alle. Tai se piilotettiin sinne joskus kansakuntamme viime vuosisadan kehityksen myllerryksessä. Emme enää näe raittiusliikkeitä, emme raittiusseuroja - ne ovat historiaan jääneitä muistoja. Nyt meillä on kovennettu verotus ja suuren kynnyksen hoitoliike, joka pyrkii pitämään ongelmat piilossa ja tiukassa kuristusotteessa. Viikonloppuisin Helsingissä on miltei mahdoton päästä katkaisuhoitoon. Hallitus on ajautumassa kieltolakia kohti, asiakkaiden paetessa tällöin kaduille ja koteihin juomaan ja samalla hoitopuolen varoja leikataan. Valistukseen ja ehkäisevään työhön ei panosteta. Ehkä uskotaan, että kun kaikki ovet suljetaan ja kaikki kielletään, ei kukaan enää juo.

Miten kävi aikaisemman kieltolain aikana? Ongelmat kasvoivat, rikollisuus ja salakuljetus lisääntyivät räjähdysmäisesti - nyt vallalla oleva Viron viinaralli muistuttaa kovasti tuota 1900-luvun alun viinasalakuljettajien kilpa-ajoa. Ero tuohon aikaan on kuitenkin se, että me aikalaisiemme kanssa saamme juoda luvallisesti. Meidän juomistamme rajoitetaan veroin, ensin niitä laskettiin ja sitten nostettiin oikein urakalla. THL muistaa vain tuon vuoden 2004 "katastrofaaliseksi" kutsumansa veron alennuksen ja heidän mukaansa sen aiheuttamat alkoholikuolemat seuraavana vuonna. Alkoholismi on hitaasti tappava sairaus, sen vaikutukset näkyvät vasta pitemmällä aikavälillä. Kukaan ei halua tilastoida ehkäisevään päihdetyöhön käytettyjä varoja ja tuloksia, joita valistustyö olisi saanut aikaan, koska kaiken tämän veroista itkemisen keskellä on unohdettu varsin merkittävä asia. Alkoholin haitoista ei kukaan muista puhua, paitsi silloin, kun on ehkä jo liian myöhäistä. Meidän kulttuurin häpeällisin piirre tulee myös alkoholiasioissa esiin - syyttely ja osoittelu, syyllisen etsiminen - emme ole vieläkään oppineet ratkaisemaan ongelmia yhdessä ja rakentamaan vahvaa maata yhtenä kansana.

Jos ensimmäiseksi kansana myöntäisimme, että meillä on ongelma, jota pitää hoitaa ja jota voi myös ehkäistä, olisimme ison askeleen edellä aikaisempia sukupolvia ja edellisiä hallituksia. Alkoholiverotuksen tulisi olla järkevällä tasolla, jotta se varmistaisi kuluttajien pysymisen rajojemme sisäpuolella ja kuluttajien pysymisen nimenomaan hallitussa anniskelu-, eli ravintolaympäristössä. Meillä on myös valtava joukko ravintolatyöntekijöitä, myös ruokaravintola-alalta, jotka ovat kärsineet veronkorotuksista. Heidän työpaikkansa ovat uhattuina, useat työttöminä, yrityksiä kaatuneina, koko anniskeluala on romahtamisen pelon vallassa. Anniskeluala tulisi nähdä arvokkaampana osana juuri ehkäisevässä työssä. Heillä on iso valta ja mahdollisuus vaikuttaa kuluttajien käyttäytymiseen. Heille voisi myös suoda enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa alkoholipolitiikkaamme. He ovat niitä asiantuntijoita tässä asiassa, jos jotkut. Ja heillä on hieno etulyöntiasema valistustyössä. Seuraavaksi verovaroja tulisi kohdistaa uudistettavaan päihdehoitoon ja kansalliseen raittiusliikkeeseen, joka pitäisi huolta, ettei ainakaan yksikään uusi nuoren sukupolven edustaja voisi tulevaisuudessa sanoa, että "en tiennyt haitoista tarpeeksi" avatessaan alkoholikatkaisuhoidon oven. 

Alkoholisteja on aina ja tulee olemaan, mutta me voimme vaikuttaa määrään ja siihen, miten moni parantuu tästä sairaudesta. Verotus on isossa asemassa tässä prosessissa. Ja nyt olemme nähneet, että kiristämisellä ongelmat vain kasvat. Ongelmat osaavat siirtyä muualle, kun niitä ei hoideta kunnolla.

Se mikä erottaa meidän suomalaisen alkoholikulttuurin muista eurooppalaisista maista on sosiaalisuuden puute. Sosiaalisuuden puute vaivaa myös päihdehoitoa. Se vaanii myös valistustyössä. Olemme yksi kansa ja kaikki suomalaisia - meillä ei ole vaihtoehtona sulkea silmiämme totuudelta, eikä olla hoitamatta nykyistä alkoholitilannetta kuntoon, sillä lopputulema on liian kamala ilman todellisia toimia. Lopputulema ilman muutoksia on ruma ja kipeä ja sen maksavat meidän lapsemme. Minä olin alkoholistin lapsi ja sairastuin alkoholismiin. Uskon, että olisin voinut välttää alkoholistin kohtalon. Jos vain isäni olisi saanut ajoissa apua.

 

Jenny

Alkoholistin lapsi, raitistunut alkoholisti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset